Gemeente Coevorden

100-jarige Coevorder Handelsvereniging krijgt gouden gemeentepenning van Coevorden

Burgemeester Bert Bouwmeester heeft zaterdagmiddag 21 april rond 15:00 uur in Hotel Talens de gouden gemeentepenning van de gemeente Coevorden aan de jubilerende Coevorder Handelsvereniging overhandigd. De Coevorder Handelsvereniging viert het 100-jarig bestaan en krijgt als eerste vereniging een gouden penning als blijk van grote waardering en voor de uitzonderlijke wijze waarop de vereniging zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de gemeente.

Een simpel bericht in de Coevorder Courant van zaterdag 2 februari 1907 vermeld het volgende: `In de zaterdag j.l. gehouden vergadering in café Staarman werd de Coevorder Handelsvereniging voor vast opgericht met 22 leden.' Eén van de eerste daden van de handelsvereniging was de nijverheidstentoonstelling in juni 1907. Uit de couranten verslagen van die dagen blijkt dat deze eendaagse tentoonstelling een enorm succes was. Fietswedstrijden, met ringsteken en figuurrijden, stonden onder andere op het programma. In datzelfde oprichtingsjaar bezochten op 4 juli Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik Coevorden.

Deze en vele andere wetenswaardigheden over de Coevorder Handelsvereniging zijn te lezen in het speciale jubileumboek waarvan het eerste exemplaar zaterdagmiddag 21 april wordt overhandigd aan Jan Plasman.

Over de gemeentepenning

De gemeentepenning symboliseert verbondendheid. De gemeentepenning is er in een zilveren en gouden uitvoering. De Coevorder Handelsvereniging ontvangt de gouden penning. Aan de ene zijde van de penning staat het gemeentewapen van Coevorden met de wapenspreuk `multis periculus supersum' (`ik overleef ondanks vele gevaren'). Aan de andere zijde van de penning staat de datum 21 april 2007 en de naam van de Coevorder Handelsvereniging ingegraveerd.