CDA laat postmedewerkers in de kou staan

23.04.2007 / 10:39 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Abvakabo fnv

Abvakabo fnv

Abvakabo FNV is woedend op het CDA omdat zij via de postwet niet wil regelen dat postmedewerkers tenminste het minimumuurloon gaan ontvangen. 'Dat is asociaal en naief', zegt vakbondsbestuurder Anneke Stevens. De bonden hebben aan de leden van de Tweede Kamer gevraagd of zij een einde willen maken aan de bezorging van post op basis van stukloon. Ferd Crone van de PvdA heeft daartoe een amendement ingediend dat op steun kan rekenen van onder meer SP, Groen Links en Christen Unie. Zonder CDA is er echter geen kamermeerderheid. Morgen wordt daarover in de Tweede Kamer gestemd.

CDA is van mening dat de bezorgers zelf maar naar de rechter moeten stappen om het minimumuurloon op te eisen. Daar wringt hem nou juist de schoen, volgens de bond. Het standpunt van CDA kamerlid Vroonhoven-Kok is a-sociaal en naïef, volgens Anneke Stevens, sectorbestuurder ABVAKABO FNV.

'Als je een lek wilt gaan repareren laat je intussen toch niet de kraan wijd openstaan? Intussen stromen arbeidsvoorwaarden en werkgelegenheid het riool in. Is er bij het CDA dan niemand met een sociaal hart?' vraagt vakbondsbestuurder Stevens zich af.

In het debat van vorige week donderdag leek staatssecretaris Frank Heemskerk sympathiek te staan ten opzichte van amendement Crone. Hij had daarnaast echter de indruk dat het wel de goede kant op zal gaan, nu Sandd en Selekt Mail de bonden hebben uitgenodigd om te komen praten. Dat klopt volgens de bonden, maar deze bedrijven willen nog steeds geen CAO en de wil om te praten is slechts onder druk van deze discussie en zo weer voorbij als die stok achter de deur er niet komt.

Abvakabo FNV verwacht dat als per 1 januari 2008 de markt open gaat er een felle prijzenoorlog losbarst.Als de prijzen omlaag gaan zullen de werkgevers zeker niet schromen om eenzijdig ook het stukloon te verlagen. Zo betalen alle postmedewerkers het gelag. Niet alleen die van TNT, maar ook die van Sandd en Selekt Mail. De postzegel wordt voor de gewone burger heus niet goedkoper. Dat is maar een piepklein deel van de markt. Het zijn met name de grootverbruikers, grote bedrijven die grote hoeveelheden post aanbieden die van de marktwerking gaan profiteren.

Meer informatie:
Jos van Dijk, voorlichter, 06-30387032