CZ investeert in meer veiligheid in ziekenhuizen

23.04.2007 / 11:08 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Cz actief in gezondheid

Cz actief in gezondheid

CZ gaat als eerste zorgverzekeraar ziekenhuizen financieel steunen bij de invoering van een landelijk alarmsysteem dat moet leiden tot een lager risico op sterfte in ziekenhuizen.
Met de 'Sterftemonitor' heeft een ziekenhuis de mogelijkheid het aantal sterfgevallen van maand tot maand te volgen en te vergelijken met de verwachte sterfte op basis van landelijke gemiddelden.
Het alarmsysteem van de Praktijk Index uit Utrecht signaleert tijdig waar zich in een ziekenhuis mogelijk problemen voordoen met de veiligheid en kwaliteit van medische behandelingen en verpleging. Zo kan een ziekenhuis risico's op vermijdbare sterfte gericht verkleinen met preventieve maatregelen.
In een brief aan ziekenhuizen wijst bestuursvoorzitter Mike Leers van CZ de directies er op dat deze week een landelijk rapport verschijnt over het aantal vermijdbare sterfgevallen in Nederlandse ziekenhuizen. Dergelijk onderzoek is in de Verenigde Staten al uitgevoerd. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat in de VS 44.000 tot 98.000 sterfgevallen per jaar te voorkomen zijn. Naar verwachting kunnen in Nederland een paar duizend sterfgevallen in ziekenhuizen worden voorkomen.

Voor toepassing van het nieuwe alarmsysteem kunnen ziekenhuizen en artsen gegevens gebruiken die ze nu al vertrouwelijk verzamelen ten behoeve van de Landelijke Medische Registratie. Het systeem wordt al gebruikt in de meeste Engelse ziekenhuizen. CZ beoogt geen inzage in de resultaten van de analyses van de sterfterisico's. De wetenschappelijke basis van de Sterftemonitor is gelegd door emeritus hoogleraar Sir Brian Jarman van het Imperial College in Londen. Hij stond in de jaren negentig aan het hoofd van een commissie die een ernstige crisis in de Britse gezondheidszorg onderzocht. Aanleiding was de grote ongerustheid over de kwaliteit van de zorg in een hartchirurgisch centrum in Bristol. De commissie toonde aan dat er iets grondig mis was in dit ziekenhuis. Tijdens het onderzoek ontwikkelde Jarman de zogenoemde 'Hospital Standardized Mortality Rate'. Deze sterftemaat is een belangrijke indicator voor de kwaliteit van de zorg in ziekenhuizen, omdat de sterftecijfers worden gecorrigeerd voor risicofactoren zoals leeftijd, diagnose en urgentie van de patiënten. Ziekenhuizen registreren al langer de aard van sterfgevallen, maar de gegevens worden volgens de Praktijk Index in de regel nog weinig gebruikt voor interne sturing. De informatie kan een waardevolle bijdrage geven voor acties die het aantal sterfgevallen kunnen verminderen. Uit onderzoek van Brian Jarman blijkt dat, net als in Engeland, de kans op overlijden wel 50 % per ziekenhuis kan verschillen.

Tilburg, 23 april 2007


-----------------------------------