OR TNT Post vecht tegen meer ontslagen

23.04.2007 / 11:16 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Or tnt post

Or tnt post

OR TNT Post Productie vecht voor minimale arbeidsvoorwaarden in Postwet om meer ontslagen te voorkomen.

De OR TNT Post Productie heeft, voordat er dinsdag wordt gestemd over de nieuwe postwet, een ultieme poging gedaan om de gevolgen voor de medewerkers van TNT Post onder de aandacht te brengen bij de politieke partijen. De OR wil dat er minimale arbeidsvoorwaarden voor postmedewerkers worden opgenomen in de wet. Wanneer dit niet gebeurt, sluit de OR niet uit dat er acties zullen volgen.

De afgelopen weken hebben de kranten vol gestaan met berichten dat er 11.000 banen bij TNT Post op de tocht staan. TNT Post wil bovendien de lonen van de postbodes aanpassen om de concurrentie te kunnen voeren met Selekt Mail en Sandd. Deze concurrenten betalen hun 'medewerkers'inmiddels een zogenaamd stoploon; zij worden niet meer betaald per stuk, maar per adres, waardoor zij ver beneden het minimumloon betaald krijgen. De OR heeft verschillende brieven gericht aan politieke partijen om duidelijk te maken wat de gevolgen zijn van deze oneerlijke concurrentiestrijd voor de circa 55.000 medewerkers van TNT Post. De OR roept de politieke partijen op om het amendement van Crone/Ortega te steunen. Dit amendement houdt in dat er minimale arbeidsvoorwaarden voor de postsector in de wet worden vastgelegd.

De OR is teleurgesteld dat een aantal politieke partijen, met name het CDA, zich niet kan verplaatsen in het lot van 55.000 medewerkers van TNT Post. Op vrijdagochtend was op radio 1 in een interview te horen hoe mevrouw Van Vroonhoven van het CDA denkt over stukloon en eerlijke concurrentie. De voorzitter van de OR van TNT Post heeft met verbijstering gereageerd op haar uitlatingen. In een email aan mevrouw Van Vroonhoven, schrijft hij: Jaren geleden is gevochten om het systeem van stukloon uit te bannen, zodat mensen hun vaste lasten met een normale baan konden bekostigen. Om die reden zijn er arbeidsvoorwaarden ingevoerd. U wilt weer terug in de tijd door dit werk als bijbaantje te gaan betitelen. Wellicht ten overvloede meld ik u dat stukloon inmiddels door onze zogenaamde concurrent is vervangen door stoploon. Dus niet meer per stuk betaald worden, maar per adres. Hoever wilt u dat dit nog doorgaat?

De OR vreest dat wanneer er geen minimale arbeidsvoorwaarden worden opgenomen in de Postwet er nog meer ontslagen zullen vallen bij TNT Post. De gemiddelde leeftijd van de medewerkers van TNT Post is 53 jaar. Deze medewerkers hebben veelal meer dan 25 trouwe dienstjaren. Zij zullen de dupe worden van een beleid waarin geen enkele rekening wordt gehouden met de 55.000 TNT Post collega's en hun gezinnen. Wanneer er minimale voorwaarden in de wet komen is er ruimte voor besprekingen tussen de vakorganisaties en de directies van bijvoorbeeld Sandd en Selekt Mail om dit in CAO te regelen, anders niet. De OR sluit vervolgens niet uit dat er acties zullen volgen, door bijvoorbeeld de vestigingen van concurrenten te blokkeren met TNT vrachtauto's. Niet omdat de OR en de TNT Post collega's dit willen maar omdat het dan niet anders meer kan.

Voor meer informatie kunt u terecht bij het secretariaat van de Ondernemingsraad OR TNT Post Productie, Monica Timmermans 070-3344980 / 06-51987827.