Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

Politie controleert op rivieren Vecht en Regge

Dalfsen en Ommen, 23-04-2007

Waterplan Dalfsen/Ommen binnenkort van start Politie controleert op rivieren Vecht en Regge in Dalfsen en Ommen

In de maand mei gaat de politie in Ommen en Dalfsen, in samenwerking met buitengewoon opsporingsambtenaren van onder andere de gemeenten Dalfsen en Ommen, controles op en rondom het water uitvoeren. Het doel van de controles is om op de Vecht en Regge zorg te dragen voor een veiliger, rustiger en schoner gebied rondom het water. Dit om het recreëren op en aan het water voor iedereen zo prettig mogelijk te maken en om overlast te voorkomen.

Brede controles op allerlei gebieden

Er zijn vele aandachtsvelden die om aandacht vragen. Bij en op de Vecht en Regge wordt er gevist, gevaren, gezwommen, gekampeerd en gebarbecued. De politie en de buitengewoon opsporingsambtenaren, zoals jachtopzieners en visserijwetcontroleurs, besteden bijzondere aandacht aan vissen en varen in verboden gebieden en natuurgebieden, recreatie op de wal en in de buurt van het water zoals dagrecreatie en overlast op of aan het water. Concreet betekent dit controle van de regels op het water (te hard varen, waterskiën, jetskiën etc.), het dumpen van afval, visstroperij, watervervuiling, lozingen op het oppervlaktewater en (geluids)overlast.

Intensiteit controles

De controles vinden plaats in de maanden mei, juni, juli, augustus en september en vinden twee- tot driemaal per maand plaats op wisselende dagen en tijdstippen.

Waarom controle?

De waterrecreatie op de Vecht en Regge neemt de laatste jaren toe. Op zich is dit een positieve ontwikkeling. Veel mensen maken gebruik van de mogelijkheden die het water biedt om te genieten van hun vrije tijd. Door de toename van de waterrecreatie neemt echter de druk op de natuur toe. Ook is er een grotere kans op irritatie en overlast doordat een groot aantal mensen gebruikmaakt van een relatief klein gebied. Het plezier van de een vormt daarbij soms de ergernis van de ander. Om overlast te voorkomen is toezicht en het optreden tegen overtredingen dan ook gewenst maar natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Als iedereen zich zoveel mogelijk aan de (spel)regels houdt, dan krijgt iedereen de kans om van de watersport te genieten.