Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - 23 april 2007

Ton Koopman: 'Buxtehude is theater'

Buxtehudes orgelmuziek in het Netwerk Oude Muziek

Ton Koopman, klavecinist, organist en dirigent van het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir, heeft zich na de voltooiing van zijn alom bejubelde complete Bach-cantateserie nu gestort op het complete werk van Dieterich Buxtehude (1637-1707). In het komende Festival Oude Muziek in Utrecht, (24 augustus t/m 2 september 2007) is hij als artist in residence prominent aanwezig met diverse Buxtehude-concerten, waarmee de driehonderdste sterfdag van de componist wordt herdacht.

Maar al in juni zal Koopman met een zevental orgelconcerten in het Netwerk Oude Muziek zijn opwachting maken. 'Ik heb de Organisatie Oude Muziek, die deze concerten organiseert, uitdrukkelijk gevraagd om historische orgels die geschikt zijn voor dit vroege repertoire', zegt oude-muziekspecialist Koopman. Wat dat betreft kan hij tevreden zijn, want Koopman bespeelt in deze concertreeks louter orgels die hun basis in de zeventiende eeuw hebben en nog grotendeels in oorspronkelijke staat verkeren.

Ton Koopman is lyrisch over de kwaliteiten van Buxtehude, waarvan nog heel veel muziek niet is opgenomen en het meeste ook maar zeer zelden wordt uitgevoerd. 'Buxtehude schrijft buitengewoon avontuurlijke muziek', benadrukt Ton Koopman. 'Hij durfde het bijvoorbeeld aan om te beginnen met een lange pedaalsolo. Dat was ongehoord in die dagen. Hij was als een jazzimprovisator en de toehoorders lieten een vergelijkbaar enthousiasme horen. Mensen stonden in de kerk gewoon te klappen. Buxtehude is theater. Critici uit zijn tijd zeiden vaak dat Buxtehude geen opera hoefde te schrijven: de kerk is zijn theater.'

Het complete programma van het Netwerk Oude Muziek 2006/2007 ­ 15 concertseries in 26 Nederlandse en Vlaamse plaatsen ­ is te vinden op www.oudemuziek.nl. De brochure is telefonisch te bestellen via 030 2329000.

__________________
voor de redactie

Het tourneeschema, kaartverkoopgegevens en adressen zijn te vinden op de derde pagina van bijgevoegd pdf-bestand.

Van Ton Koopman is een recent interview door Paul Janssen beschikbaar van ca. 2000 woorden. Het zal worden gepubliceerd in het meinummer van het Tijdschrift Oude Muziek en is als bijlage aan dit persbericht toegevoegd. U kunt hieruit vrijelijk putten of, indien gewenst, het stuk integraal overnemen. Een foto van Ton Koopman is te downloaden van www.oudemuziek.nl/dutch/pers.

Voor meer informatie en perskaarten kunt u contact opnemen met ondergetekende.

Met een hartelijke groet,

Albert Edelman
pers & publiciteit


Organisatie Oude Muziek
Postbus 19267 | NL-3501 DG Utrecht
T 030 23 29 000 | F 030 23 29 001
E a.edelman@oudemuziek.nl | W www.oudemuziek.nl
Skype: albertedelman