Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen lid Van Baalen over de positie van de Nederlandse zakenman H. van Bilderbeek in Colombia

23-04-2007 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Baalen over de positie van de Nederlandse zakenman H. van Bilderbeek in Colombia. Deze vragen werden ingezonden op 30 maart 2007 met kenmerk 2060711050.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Van Baalen (VVD) over de positie van de Nederlandse zakenman H. van Bilderbeek in Colombia.

Vraag 1

Hebben zich sedert de beantwoording van de Kamervragen op 20 november 2006 nog ontwikkelingen voorgedaan ten aanzien van de positie van de Nederlandse zakenman H. van Bilderbeek, die in Colombia nog steeds in voorarrest zit?

Antwoord

De zaak van de heer Van Bilderbeek dient inmiddels voor de rechter. Een vertegenwoordiger van de ambassade is aanwezig geweest bij de tot nu toe gehouden hoorzittingen, te weten op 5 december 2006 en 15 januari 2007. Op 17 en 18 mei aanstaande staan de volgende hoorzittingen gepland waarbij wederom een vertegenwoordiger van de Nederlandse ambassade aanwezig zal zijn. Ik heb de Nederlandse ambassade verzocht er op toe te zien dat de rechtsgang in Colombia op de juiste wijze verloopt en dat betrokkene alle mogelijkheden krijgt die de Colombiaanse wetgeving kent. Zoals bekend, kan de Nederlandse overheid zich niet mengen in de rechtsgang zelf, de schuldvraag, het bewijs of de te bepalen strafmaat. De belangen van betrokkene in de rechtsgang worden behartigd door zijn advocaat.

Vraag 2
Bent u ervan op de hoogte dat in de Senaat van Colombia de zaak-Van Bilderbeek op 21 maart jl. aan de orde is geweest, waarbij ernstige twijfels werden geuit over de rechtsgang in deze kwestie?

Vraag 3
Bent u thans bereid het uitblijven van een ordentelijke rechtsgang direct bij uw Colombiaanse ambtsgenoot aan de orde te stellen?

Antwoord

Ja, daar ben ik van op de hoogte. Naar aanleiding van berichtgeving hierover heeft de Nederlandse ambassadeur in Colombia contact gehad met de Colombiaanse autoriteiten.

Daarnaast is de zaak van de heer Van Bilderbeek expliciet gemeld als zorg van de Nederlandse regering tijdens het bezoek van de Nederlandse ambassadeur in Algemene Dienst aan Colombia op 25 en 26 maart jl. voor bilaterale consultaties, waarbij onder meer gesprekken zijn gevoerd met vice-minister Reyes. De zaak houdt mijn persoonlijke aandacht.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl