Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persbericht, 23 april 2007

Genomineerden Eurekaprijs 2007 bekend

De jury van de Eurekaprijs 2007 heeft de nominaties bekendgemaakt voor de Furore Boekenprijs en de Jos Withagen Mediaprijs. Het totale prijzengeld van de Eurekaprijs is 27.500 euro. De winnaars van deze categorieën, evenals de winnaar van de NWO Oeuvreprijs, worden bekendgemaakt op 22 mei tijdens Bessensap in Nemo.

De vijf boeken die in aanmerking komen voor de Furore Boekenprijs 2007 zijn:
- 'De menselijke maat' van Salomon Kroonenberg,
- 'Een nieuwe wereld' van Auke van der Woud,

- 'Het laboratorium in je hoofd' van Sebastien Valkenberg,
- 'Het maakbare brein' van Margriet Sitskoorn,
- 'In de toekomst is alles fantastisch 2015' van Tim van Opijnen e.a.

De kandidaten voor de Jos Withagen Mediaprijs 2006 zijn:
- tv-programma 'Keuringsdienst van waarde' van de RVU
- tv-programma 'Hoofdstad Weesp' van Teleac/NOT
- radioprogramma 'Hoe?Zo! Radio' van Teleac/NOT.


***Jury***
De jury van de Eurekaprijs 2007 bestaat uit Saskia J. Stuiveling (voorzitter en president Algemene Rekenkamer), Jan van de Craats (hoogleraar Wiskunde en Maatschappij aan de UvA en hoogleraar Didactiek van de Wiskunde aan de Open Universiteit), Sanne Deurloo (hoofd programma Science center NEMO), Michael Persson (ingenieur Lucht en Ruimtevaart en wetenschapsredacteur Volkskrant) en Loes Wormmeester (wetenschapsjournalist en tv-programmaker NPS).


***Eerdere winnaars***
Eerdere winnaars van een Eurekaprijs zijn: 'Na het kamp' van Jolande Withuis (Furore Boekenprijs 2006), Wetensnap (Jos Withagen Mediaprijs 2006), Nieuwslicht (Jos Withagen Mediaprijs 2005), Jan van de Craats (Oeuvreprijs 2006) en Dirk van Delft (Oeuvreprijs 2005). Alle Eurekaprijswinnaars kunt u vinden op www.nwo.nl/eurekaprijs.


***Populariseren***
Jaarlijks wordt onder auspiciën van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) de Eurekaprijs toegekend aan de beste prestaties op het gebied van het populariseren van wetenschap en kennis naar het brede publiek. Met de Eurekaprijs wil NWO schrijvers, filmers, journalisten, programmamakers, wetenschappers, media, redacties, producenten en uitgeverijen aanmoedigen om wetenschappelijke kennis en inzichten toegankelijk te maken voor het brede publiek.

Het prijzengeld is beschikbaar gesteld aan het Eurekafonds door NWO, software bedrijf Furore en de Jos Withagen Stichting. De winnaars van de Furore Boekenprijs en de Jos Withagen Mediaprijs ontvangen ieder 7.500 euro en het Eurekabeeldje van beeldhouwer Richard de Vrijer. De winnaar van de NWO Oeuvreprijs ontvangt naast het Eurekabeeldje ook 12.500 euro.


---

Nadere informatie:

- Leontine van de Stadt (organisatiekantoor Kunst & Wunderkammer)
- t: +31(0)20 463 7346, info@wunderkammer.nl (o.v.v. Eurekaprijs)
- of Hein Meijers (NWO, directeur Communicatie)
- t: +31(0)70 344 0729, hein.meijers@nwo.nl

Wij streven ernaar alle genomineerde auteurs en programmamakers tijdens Bessensap en de uitreiking aanwezig te laten zijn. Indien u geïnteresseerd bent in een apart gesprek/interview met één van hen, dan horen wij dat graag, zodat wij hiervoor het een en ander kunnen arrangeren.

07-19

###


---
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) Afdeling Voorlichting en Communicatie Postbus 93138 2509 AC Den Haag