Algemene Vereniging Van Beroepsjournalisten in België


diensten

Slangen neemt Knack onder vuur

Strategisch manager van Open VLD en gedelegeerd bestuurder van Groep C, Noël Slangen, start een internetplatform tegen het weekblad Knack, zo schrijven verschillende kranten vandaag. Slangen kocht afgelopen vrijdag de domeinnamen meneerrik.be en rikdenolf.be. Daar wil hij andere "slachtoffers van het weekblad Knack" laten getuigen.

Rik De Nolf is de gedelegeerd bestuurder van Roularta, de uitgever van het weekblad Knack. Slangen reageert daarmee op een nieuw artikel dat woensdag in Knack verscheen over het dossier EcoConsult. Dat bedrijf won in 2001 een overheidsopdracht van het kabinet van Verhofstadt, waar Slangen toen deeltijds als adviseur werkte. Zijn vennootschap, Slangen & Partners, eindigde derde in de selectie, waarop EcoConsult volgens Knack te horen kreeg dat de opdracht geannuleerd werd.

Nadat Knack begin 2002 al een drietal artikelen schreef over de zaak, dagvaardden de advocaten van Slangen het weekblad Knack. De schadeclaim tegen Knack loopt intussen al op tot 800.000 euro, zo meldt het weekblad.

In het voorwoord van Knack vergelijkt Rik Van Cauwelaert de démarche van Slangen met Silvio Berlusconi, die in Italië al een schadeclaim indiende tegen een journalist: "De schadeclaim heeft nochtans geen ander doel dan die van de Italiaanse zakenman, namelijk het intimideren van de media die weigeren in de pas te lopen." (foto: Didier Lebrun, Photo News)