Politie Twente

23 april 2006

Jaarrekening 2006 politie Twente: licht positief resultaat

Druk op begroting blijft

Het Regionaal College van de politie Twente heeft maandag 23 april 2007 de Jaarrekening van het korps over 2006 vastgesteld. Uit dit financieel jaarverslag blijkt dat de politie Twente het afgelopen jaar met een klein positief resultaat heeft afgesloten. Dit is te danken aan enkele financiële meevallers. Die meevallers zijn welkom omdat de meerjarenbegroting 2007-2010 laat zien dat de komende jaren het bedrijfsresultaat steeds heel gering zal zijn. Terwijl de politie Twente financiële ruimte nodig heeft om vernieuwing van de huisvesting in Almelo en later Enschede mogelijk te maken.

Op een exploitatie van ruim E 103 miljoen heeft het korps in het jaar 2006 een positief resultaat gerealiseerd van E 0,3 miljoen. Dit terwijl in de begroting een negatief resultaat werd verwacht van E 1,3 miljoen. Het grootste aandeel van deze positieve afwijking van E 1,6 miljoen wordt veroorzaakt door een bedrag van E 1,5 miljoen dat het korps als prestatiefinanciering over 2005 heeft ontvangen.

Meevallers

Naast de prestatiefinanciering heeft het korps nog een aantal incidentele meevallers geboekt. Het doorschuiven van een deel van het huisvestingsplan naar de komende jaren heeft E 1 miljoen opgeleverd. In 2006 hebben bovendien minder politiemensen gebruik gemaakt van de Tijdelijke Ouderen Regeling waardoor E 1,3 miljoen is vrijgekomen. Het winnen van een rechtszaak en het sturen op uren van het personeel heeft nog eens E 0,8 miljoen opgeleverd. Diverse kleine meevallers leveren nog eens E 0,2 miljoen op. Tegenover meevallers had het korps te maken met een forse tegenvaller van E 2,4 miljoen voor het afdekken van ICT-kosten. Tevens heeft de aanschaf van veiligheidsvesten in 2006 geleid tot een extra kostenpost van E 0,8 miljoen.

Druk op meerjarenbegroting
In oktober 2006 is bekend geworden dat het korps de komende vier jaar ongeveer E 4 miljoen moet bezuinigen. Deze bezuiniging is nodig omdat de meerjarenbegroting onder druk is komen te staan. De toenemende kosten voor ICT, gewenste investeringsruimte voor huisvesting en een grotere bezetting dan formatie vormen daarin de belangrijkste oorzaken. De bezuinigingen hebben tot doel de financiële positie de komende jaren gezond te houden.

Om de bezuinigingen te kunnen realiseren heeft het korps diverse managementopdrachten binnen de organisatie uitgezet. De uitvoering van deze opdrachten zal ertoe moeten leiden dat minimaal de begroting zoals die is aangeboden aan het Regionaal College gehandhaafd blijft. Een deel van de opdrachten moet verder zorgen voor een financieel gezondere positie na 2010. In de loop van 2007 worden de eerste resultaten van deze managementopdrachten duidelijk.

Als de managementopdrachten conform afspraak worden uitgevoerd, dan zullen de financiële resultaten zoals in de begroting 2007-2010 is vastgelegd worden gehaald. Dit houdt in dat tot 2010 de financiën van het korps - op basis van de huidige situatie - onder controle zijn. Op lange termijn (na 2010) is de huidige koers niet voldoende en zal het korps meer financiële ruimte moeten vinden. Het korps zal zich daarom niet kunnen veroorloven de teugels te laten vieren.