Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
23 april 2007

Eerste Nederlandse universiteit ontvangt INK-verbetercertificaat

Universiteit Maastricht doorstaat bedrijfsvoeringsaudit met glans

Op maandag 23 april overhandigt INK-directeur Ruud Stassen het INK-verbetercertificaat aan André Postema, vice-voorzitter van het College van Bestuur en portefeuillehouder bedrijfsvoering van de Universiteit Maastricht. De uitreiking van het verbetercertificaat vormt de feestelijke afronding van de invoering van een kwaliteitszorgsysteem via het Programma Verbetering Bedrijfsvoering. Het is de eerste keer dat een universiteit een externe audit voor haar bedrijfsvoeringsprocessen succesvol heeft afgerond met een INK-erkenning. In het auditrapport concludeert de externe auditcommissie dat de Universiteit Maastricht "een duidelijke strategie heeft uitgezet waarvoor op managementniveau een groot commitment is verkregen". Enkele andere bevindingen: "Leiders worden ervaren als betrokken, actief en open en een constructieve sfeer in de organisatie", "Monitoring vindt plaats volgens een adequaat informatiesysteem" en "Er wordt op systematische wijze gewerkt aan de verbetering van de bedrijfsvoering".

Volgens Jan Vijge, projectleider van het Programma Verbetering Bedrijfsvoering, is er in de driejarige looptijd van het project heel wat bereikt: "De organisatie heeft met behulp van het INK-managementmodel handen en voeten gegeven aan het motto klantgericht werken. Medewerkers beseffen nu dat dat niet altijd betekent dat je precies doet waar de klant om vraagt, maar dat je op basis van je eigen professionele inschatting processen zo inricht dat klanten krijgen wat ze nodig hebben en tevreden zijn. Dienstverleningsovereenkomsten zijn bij deze werkwijze centraal komen te staan en medewerkers hebben gevoel ontwikkeld voor het werken volgens procesbeschrijvingen en gestandaardiseerde processen."

Het INK-managementmodel is bij de Universiteit Maastricht in een periode van drie jaar ingevoerd. Na een eerste positiebepaling zijn de belangrijkste ondersteunende processen van de universitaire organisatie vastgelegd in procesbeschrijvingen en gestandaardiseerd. Daarna zijn voor deze processen verbeteracties ontwikkeld en getoetst met behulp van tevredenheidsmetingen. Het model is vervolgens beoordeeld door een externe auditcommissie, die haar bevindingen voor certificering heeft voorgelegd aan INK. Het Programma Verbetering Bedrijfsvoering richtte zich overigens alleen op de ondersteunende processen in de servicecentra en faculteits­bureaus. De kwaliteitszorg voor de primaire processen onderwijs en onderzoek is binnen het Hoger Onderwijs immers al via andere kanalen geregeld, op basis van landelijke visitaties en accreditaties.

INK is een stichting die in 1991 werd opgericht op initiatief van het Ministerie van Economische Zaken onder de naam Instituut Nederlandse Kwaliteit. Sinds 2000 is de formele naam kortweg INK. Het door INK ontwikkelde managementmodel wordt inmiddels door honderden bedrijven, instellingen en overheidsorganisaties in Nederland gebruikt. Het INK-verbetercertificaat wordt uitgereikt aan profit- en non-profitorganisaties die hebben bewezen dat zij hun primaire proces beheersen en taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden in de organisatie hebben vastgelegd. Bovendien zijn zij begonnen met de implementatie van prestatie-indicatoren als middel om te verbeteren en te sturen en beschikken zij over het vermogen om gestructureerd te werken aan verbeteringen.

Noot voor de pers:
Vertegenwoordigers van de pers zijn van harte uitgenodigd om de feestelijke uitreiking van het INK-verbetercertificaat bij te wonen: maandag 23 april, om 16.00 uur in de hal van het bestuursgebouw van de UM, Minderbroedersberg 4-6 (aanmelding vooraf wordt op prijs gesteld). Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Jan Vijge, projectleider Programma Verbetering Bedrijfsvoering, tel. 043 388 2512, e-mail jan.vijge@bu.unimaas.nl De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/ Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Maastricht University
Maastricht University is a Dutch university with a strong European and international outlook. Cherishing and stimulating talented people and creating opportunities for innovative education and research relevant to society's needs are core values of Maastricht University.