Gemeente Utrecht

CDA Utrecht, 23 april 2007

CDA positief over voorjaarsnota maar waakt voor jubeltoon

De CDA-fractie is positief over het gezonde beeld van de gemeentelijke financien maar betreurt dat budgetten soms vrijvallen doordat werk niet uitgevoerd kan worden. Ook is de fractie kritisch over de voorgenomen besteding van de GVU-gelden.

Dit college is op de goede weg en slaagt er, na éen jaar de stad besturen, in om resultaten te boeken, zo blijkt uit de vandaag verschenen Voorjaarsnota en Verantwoording over 2006. Eenmalig ontstaat veel financiele ruimte, vanwege incidentele meevallers.

Het CDA vindt het een goede zaak dat het college dit geld niet gaat verjubelen, maar meteen weer in investeringen in de stad steekt. Een kleine lastenverlichting aan de inwoners van Utrecht is in het najaar van 2006 al gegeven, en bekeken moet worden of er bij de begroting 2008 (komend najaar) opnieuw een lastenverlichting mogelijk is.

De fractie betreurt het dat sommige budgetten vrijvallen omdat een aantal grote projecten in de stad vertraging oplopen omdat er door onvoldoende menskracht niet genoeg tempo kan worden gemaakt. Er moet de komende tijd meer accent op de uitvoering van werk komen !

Het CDA is kritisch over de voorgestelde bestedingsrichting van de GVU-verkoopopbrengsten. Alle opbrengsten lijken nu in openbaarvervoer te worden gestoken, terwijl ook de autobereikbaarheid van de stad extra financiele inspanningen behoeft evenals de grote achterstanden in het onderhoud van de openbare ruimte. Daar waar de parkeeropbrengsten meevallen, mag de opbrengst niet eenzijdig alleen in fietsparkeren worden gestoken maar moet ook ten goede komen aan de bereikbaarheid en de economische aantrekkelijkheid van de stad. Overigens houdt de CDA fractie er rekening mee dat de opbrensten van de parkeerdienst over enkele jaren kunnen dalen zowel als gevolg van de zeer hoge tarieven en als de alternatieven (transferia, P+R locaties e.d.) gereed komen.

Voor het CDA is het van belang dat het gemeentebestuur extra inspanningen verricht in de nieuwe wijk Leidsche Rijn, maar we vinden dat voor een goed evenwicht eveneens fors moet worden ingezet op achterstallig onderhoud van zowel voorzieningen als de openbare ruimte in de bestaande stad. Dit college geeft daarvoor een goede aanzet, wij willen daar nog wel een schepje bovenop doen.

Het CDA wil uit goed rentmeesterschap dat de gemeentelijke organisatie scherp blijft op de efficiëntie en kostenbewustzijn in het werken, ook en juist wanneer zoveel extra middelen naar Utrecht toevloeien! Immers, de meevallers zijn eenmalig en het CDA wil als goed rentmeester ook de kassen bewaken voor de jaren dat het geld hard nodig is voor de mega-opgaven die de komende jaren urgent blijven.

Inlichtingen: Eiko Smid, 06-10683150, woordvoerder financien.

Maarten van Ditmarsch, 06-42219670, fractievoorzitter.

Fractiebureau CDA Utrecht, cda@utrecht.nl of 030 286 11 23.