Universiteit van Amsterdam

Hans Blom bij afscheid geridderd

Gepubliceerd op 23 april 2007

Bij zijn afscheid als hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, op donderdag 19 april, is prof. dr. Hans Blom benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Blom kreeg de onderscheiding in een volle Aula opgespeld door burgemeester Job Cohen.

In 1983 hield Hans Blom zijn oratie als hoogleraar Nederlandse geschiedenis sedert de Middeleeuwen aan de Universiteit van Amsterdam onder de titel In de ban van goed en fout? Wetenschappelijke geschiedschrijving over de bezettingstijd in Nederland. In zijn afscheidsrede keek Blom terug op die oratie, die destijds veel aandacht trok. Hij stelde vast dat het pleidooi dat hij voerde om de geschiedschrijving van de bezettingstijd los te maken van de sterke moralisering ervan in termen van goed en fout in de wetenschappelijke geschiedbeoefening op grote schaal tot nieuwe inzichten heeft geleid.

Blom nam tevens afscheid van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), waar hij ruim tien jaar directeur was. Een dag voor Bloms afscheidsrede vond een symposium plaats naar aanleiding van zijn werk: Interpretaties van de Nederlandse geschiedenis. Sprekers op het syposium waren de hoogleraren James Kennedy, Mieke Aerts, Piet de Rooy en Huub Wijfjes.

Bron: UvA Persvoorlichting