Klussites bieden geen garantie voor veiligheid en kwaliteit

23.04.2007 / 13:49 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Uneto-vni

Uneto-vni

UNETO-VNI waarschuwt voor zogeheten 'klussites'

ZOETERMEER: UNETO-VNI waarschuwt voor de opmars van veiling websites voor kluswerkzaamheden. De betreffende 'klussites' geven geen garantie voor de werkzaamheden die voortkomen uit de via internet geleverde diensten. De klussers die zich aanmelden bij deze websites hoeven niet aan vaktechnische eisente voldoen. Consumenten die de dienst gebruiken worden niet geïnformeerd over het belang van vakmanschap of aan welke normen het te verrichten werk moet voldoen. Ook verschaft een dergelijke klussite geen enkele informatie over de nieuwe eisen in de woningwet. Daar staat dat de huiseigenaar zelf aan de bouw- en installatievoorschriften moet voldoen. Dat maakt de eigenaar aansprakelijk voor de schade die voortkomt uit het overtreden van de regels.

'Simpel gezegd komt het er op neer dat als consumenten een badkamer willen laten verbouwen, een cv willen laten aanleggen of een paar extra groepen in de meterkast nodig hebben dat zij via een dergelijke klussite een klusser kunnen inhuren', aldus Titia Siertsema, directeur UNETO-VNI. 'De consument gaat uit van een ervaren vakspecialist die tegen een zo'n gunstig mogelijk tarief het werk wil verrichten, maar zonder dat men er erg in heeft kan men de klus aan een kluns geven die de consument uiteindelijk meer geld kost. Daarbij is de consument ook nog eens aansprakelijk voor de schade die voortkomt uit een eventuele wanprestatie.'

Het gevaar schuilt in het feit dat de aanbieder van de internetdienst zich volledig vrijwaart van verantwoordelijkheid voor het geleverde werk. Er is geen enkele garantie dat de klusjesman/-vrouw/-bedrijf vakbekwaam is en in staat is om de normen die worden voorgeschreven ook volledig na te leven. Iedereen die wel eens een leidinkje heeft gelegd of een schakelaar heeft geïnstalleerd kan zichzelf aanbieden als klusser om een beetje bij te verdienen. De internetdienst vraagt hoogstens dat de klusser zijn extra inkomsten opgeeft bij de belasting. Maar hiermee is er geen controle op de kwaliteit en de garantie voor de afgesproken werkzaamheden.

'Als brancheorganisatie voor de installatiebranche stellen wij aan al onze leden
-installateurs, detaillisten en reparateurs- hoge eisen. Onze leden hanteren duidelijke leveringsvoorwaarden. Door deze voorwaarden is de consument o.a. verzekerd van garantie op het werk en de installaties. In samenspraak met de Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis zijn er consumentenvoorwaarden opgesteld die wanneer er sprake is van een geschil de zekerheid biedt van een onafhankelijke geschillenbeslechting', aldus Siertsema.

Voor UNETO-VNI installateurs zijn er diverse kwalificatiesystemen in het leven geroepen. Met een dergelijke kwalificatie kan een installatiebedrijf o.a. laten zien dat bij hem de juiste kennis en gereedschap aanwezig is om installatiewerk uit te voeren. Naast de systemen van UNETO-VNI bestaan er nog andere kwalificatiesystemen zoals komo-instal. Al deze systemen gaan er minstens vanuit dat de vereiste deskundigheid aanwezig is ten aanzien van veiligheid en duurzaamheid.

Voor meer informatie kunt u de volgende websites raadplegen: www.uneto-vni.nl
www.erkendinstallatiebedrijf.nl
www.sgc.nl
www.vt-keur.nl
www.komo-instal.com