Postoorlog dreigt: Postbodes doen beroep op Balkenende

23.04.2007 / 14:06 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Bvpp

Bvpp

Postoorlog dreigt: Postbodes doen beroep op Balkenende

In een ultieme poging de Tweede Kamer en de staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk te bewegen om fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden in de Postwet op te nemen doet de Bond Voor Post Personeel (BVPP) vandaag op haar website in een open brief een beroep op minister-president Balkenende. De bond waarschuwt voor grote sociale onrust als de wet op de Liberalisering van de Post morgen door de Tweede Kamer word aangenomen, zonder dat er een oplossing is gevonden voor het verschil tussen het uurloon bij de postbodes en het stukloon bij onder andere Sandd en Selektmail.
De bond verwacht dat het niet zal blijven bij de aangekondigde 11.000 ontslagen bij TNT als de Postwet word aangenomen en vreest 'grote maatschappelijke onrust' als de 'politiek' zich van de postbodes afkeert.
'De gemiddelde postbode is 48 jaar en is al van voor de privatisering bij TNT in dienst. In die tijd zijn de postbodes als kostwinner aangenomen. Postbodes hebben straks geen enkele zekerheid meer op het halen van hun welverdiende pensioen bij TNT óf bij een andere werkgever. Ondertussen zitten de postbodes en hun gezinnen nog steeds met de vaste woonlasten, moeten hun kinderen nog naar school en moeten ook de dagelijkse boodschappen voor deze gezinnen gedaan kunnen blijven worden. Het gaat niet alleen om het vrijgeven van de post, het gaat bovenal ook om mensen en hun werk.' Uit een kort overzicht van ledenraadplegingen in o.m. Wassenaar en Den Bosch op de website van de BVPP blijkt dat het Postpersoneel massaal tot stakingen bereid is 'om een catastrofe te voorkomen'. Eén van de slotconclusies op de bijeenkomsten was: 'Liever elfduizend er uit dan inleveren op onze arbeidsvoorwaarden'. Ook de ondernemingsraad van TNT Post liet vandaag weten dat er keiharde acties dreigen als de Tweede Kamer dinsdag niet instemt met het garanderen van betere arbeidsvoorwaarden in de postwet. Zo dreigen de postbodes met vrachtwagens vestigingen van de concurrentie te blokkeren.

Bronnen:
Brief aan Balkenende
www.bvpp.nl/masaktueel.htm
Overzicht BVPP ledenraadplegingen
www.bvpp.nl/masmedia.htm