Rode Kruis Belgie


Rode Kruis beschermde vorig jaar 22.000 kinderen per dag tegen malaria

Nog steeds één miljoen doden per jaar

25 april is Afrika Malaria Dag. Het Rode Kruis wil op deze dag de aandacht vestigen op één van de meest verwoestende gezondheidsproblemen ter wereld. Malaria doodt één kind elke 30 seconden. Meer dan 80% van de gevallen gebeuren in Afrika, ten zuiden van de Sahara.

Deze ramp kan nochtans gestopt worden. Het Rode Kruis beschermde in 2006 zoân 22.000 Afrikaanse kinderen per dag tegen malaria. Dit dankzij de verdeling van 8,3 miljoen behandelde muskietennetten aan moeders van kinderen onder de vijf jaar in o.a. Niger, Sierra Leone, Kenia, Angola en Rwanda. Ongeveer zeven miljoen kinderen die jonger zijn dan vijf jaar zullen in 2007 netten ontvangen. Ondanks deze spectaculaire prestatie, sterven nog steeds één miljoen mensen per jaar aan malaria.

De massale distributiecampagnes maken deel uit van grotere, geïntegreerde campagnes, waarbij kinderen eveneens tegen mazelen en polio worden gevaccineerd. Tegelijkertijd worden vitamine A en ontwormingsmiddelen verdeeld. Zulke operaties op grote schaal komen tot stand in samenwerking met andere internationale organisaties, waardoor een enorme toegevoegde waarde ontstaat. Zo werden vorig jaar 174.000 malariadoden vermeden. Hiermee leveren de inspanningen van het Rode Kruis een aanzienlijke bijdrage tot de Millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties.

Dit zou niet mogelijk zijn zonder de unieke inzet van Rode Kruisvrijwilligers. In Afrika zorgen 2 miljoen vrijwilligers immers niet alleen voor de verdeling van de muskietennetten tot in de kleinste dorpjes, ze organiseren ook opvolgingsbezoeken. Zo controleren ze of de netten effectief gebruikt worden. De speciale muskietennetten beschermen de kinderen voldoende. Van zodra één net ophangt, beschermt het zelfs het hele gezin vrij goed, omdat het de malariamuggen verdrijft. Eén net kost amper 5⬠per stuk (inclusief transport en verdeling) en gaat vier tot vijf jaar mee.

Mechelen, 23 april â07