Gemeente Hoorn


Hoorn heeft eigen rood-witte tulp

23 april 2007 - Hoorn heeft sinds zaterdag 21 april een eigen tulp met de naam Hoorn. Die dag werd voor het Westfries Museum de speciale rood-witte tulp onthuld en met champagne gedoopt door de generaal-consul van Turkije, de heer Ahmet Akif Oktay en wethouder Jan de Boer van o.a. economische zaken en evenementen. Wethouder Cees van der Maat reikte een Eenhoornzegel uit aan de vrijwilligers van het heropende Historisch Museum Turkije-Nederland.

De rood-witte Hoornse tulp werd gedoopt door hem met champagne te besprenkelen (foto Marcel Rob)

Champagne voor de Hoornse tulp. V.l.n.r. burgemeester dr. G.O. van Veldhuizen, de Turkse generaal-consul A. Akif Oktay, voorzitter D. Louwman van Hoorn 650, de heer P. Botman van het Enkhuizer veredelingsbedrijf Tulpenselectie en wethouder J. de Boer. (Foto: Marcel Rob)

Eeen wervelende show van de draaiende derwisjen uit Konya (foto Marcel Rob)

De draaiende derwisjen uit Konya. (Foto: Marcel Rob)

In de Oosterkerk vond een bijzonder optreden plaats van de Konya Sema Grubu, de fameuze draaiende derwisjen uit de Turkse stad Konya. Dit alles ter gelegenheid van de heropening van het Historisch Museum Turkije-Nederland. Na verschillende omzwervingen door Hoorn is het museum Turkije-Nederland teruggekeerd in de Wisselstraat, na een restauratie van het monumentale 16e-eeuwse pand. In het museum is onder andere een Mevlana-tentoonstelling te bezichtigen. Het museum Turkije-Nederland wil het begrip tussen verscheidene culturen versterken en een bijdrage leveren aan de integratie van allochtonen in de Nederlandse samenleving. Het museum kreeg als dank voor zijn inspanningen zaterdag uit handen van wethouder Cees van der Maat een eenhoornzegel ter waarde van 1.000 euro.

Gevelsteen in Hoorn die aan de tulpomanie herinnert

Tulpomanie De band tussen Hoorn en de tulp, die ruim 400 jaar geleden vanuit Turkije naar Nederland kwam, gaat ver terug. In de Gouden Eeuw was de tulp een gewild beleggingsobject en de veroorzaker van de eerste beurskrach in de wereldgeschiedenis (1637). De stad kent nog altijd gevelstenen die aan deze tulpomanie herinneren. Op dit moment zijn West-Friese bedrijven de belangrijkste leverancier ter wereld van tulpenbollen. Burgemeester Onno van Veldhuizen vatte het Nederlandse imago wereldwijd samen in drie woorden: klompen, molens en tulpen. Het is goed om ons te realiseren dat die oer-Hollandse tulp Turkse wortels heeft. De tulp is al eeuwen een wereldburger met twee paspoorten. Wethouder Jan de Boer wenste de nieuwe tulp Hoorn een even voorspoedig leven toe als de ruim 50 jaar geleden geregistreerde tulp Apeldoorn, eveneens genoemd naar een Nederlandse stad. De nieuwe tulp voor Hoorn is afkomstig van het Enkhuizer bedrijf Tulpenselectie.nl, gespecialiseerd in de ontwikkeling en selectie van nieuwe tulpenrassen. Dit bedrijf heeft de nieuwe zaailing vijftien jaar geleden gekruist. Het zal overigens nog een jaar of vijf duren voordat de tulp, rood met witte randen, in de handel komt.

Tulp, getekend door Johan Messchaert (WFM)

Tulp in Westfries Museum In het Westfries Museum aan de Roode Steen is sinds zaterdag een tentoonstelling te zien over de geschiedenis van de tulp als ornament in de Nederlandse kunst. Tijdens de tentoonstelling zijn prenten, schilderijen, tekeningen en tegels te bezichtigen uit de 17e tot en met 19e eeuw. De tentoonstelling duurt tot en met 27 mei.