Ingezonden persbericht


Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam

Postbus 202 Directie Communicatie 1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

Datum 23 april 2007
Kenmerk 068

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeente Amsterdam en het stadsdeel Centrum

Advies Bezwaarschriftencommissie over café Teasers

De Bezwaarschriftencommissie van de gemeente Amsterdam is van mening dat de sluiting van het `bloot-café' Teasers vorig jaar op grond van de Wet Bibob en de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) rechtmatig was. De commissie heeft de bezwaren van de exploitant, ROWA B.V., van de heer Salman Nissan afgewezen.

Door erotisch getinte handelingen in het café, die in strijd waren met het bestemmingsplan (APV), is de exploitatievergunning in 2005 door het stadsdeel Centrum ingetrokken. Een andere intrekkingsgrond, onder meer over de drankvergunning, was gebaseerd op een negatief Bibob-advies. Door de Wet Bibob kan de gemeente vergunningen weigeren of intrekken als er bijvoorbeeld redenen zijn om aan te nemen dat geldstromen binnen het bedrijf niet legaal zijn.

De Bezwaarschriftencommissie heeft aangegeven dat de exploitant van plan is diverse maatregelen door te voeren om in de toekomst weer in aanmerking te kunnen komen voor een vergunning. De exploitant wil volgens de commissie nu het bedrijfsconcept van café Teasers aanpassen, d.w.z. zonder erotisch getinte handelingen, zodat het past in het bestemmingsplan. Ook is de exploitant bezig zakelijke samenwerkingsverbanden met een aantal `Bibob-verdachte' personen te verbreken en de nieuwe geldstromen inzichtelijk te maken.

De exploitant moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
1. Het zakelijke samenwerkingsverband tussen de B.V. (exploitant) en de aan haar gelieerde rechtspersonen en een aantal derden moet feitelijk en juridisch zijn beëindigd. Dit moet aangetoond zijn door middel van akten en wijze van betaling. Ook de nieuwe zakelijke samenwerkingsverbanden moeten de toets aan de Wet Bibob kunnen doorstaan.

2. Ook moet de exploitant een ondernemingsplan overleggen waaruit blijkt dat het bedrijfsconcept in overeenstemming is met het bestemmingsplan.
3. Voor 1 september 2007 moet de exploitant hierover duidelijkheid geven.

Als deze aanpassingen en criminele ontvlechtingen een feit zijn, dan is de commissie van mening dat de vergunningen voor een jaar verleend kunnen worden. Na het verstrijken van dat jaar zal de aanvraag tot verlenging van de exploitatievergunning van bezwaarde naar het oordeel van de commissie opnieuw een Bibob-toets moeten ondergaan.

23 april 2007 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 068 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

Burgemeester Cohen heeft ingestemd met het advies van de Bezwaarschriftencommissie, mits het bedrijf aan alle voorwaarden heeft voldaan.

Pb-068