Meer aandacht voor dode hoek ongevallen


23.04.2007 / 14:21 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Tvm verzekeringen

Tvm verzekeringen

Meer aandacht voor dode-hoek ongevallen

TVM verzekeringen wil dat er snel concrete maatregelen worden genomen om het aantal dodelijke ongevallen met fietsers te verminderen. De grootste transportverzekeraar van de Benelux is verontrust over de stijging van het aantal verongelukte fietsers in 2006.

In 2006 vielen er 26 doden (tegenover 16 in 2005 en 24 in 2004) als gevolg van een ongeval met een rechtsafslaande vrachtwagen. Hierbij ging het in 19 gevallen om een fietser (tegenover 15 in 2005 en 16 in 2004). De cijfers zijn gebaseerd op onderzoek van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer (AVV) van het ministerie van Verkeer en Waterstaat en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

President-directeur mr. Arjan Bos kondigt dan ook een intensivering aan van het preventiebeleid. 'Ik weet dat de transportsector al buitengewoon veel geïnvesteerd heeft in tal van extra veiligheidsspiegels en elektronische videosystemen om dit type ongevallen te voorkomen. Conclusies van ondermeer Veilig Verkeer Nederland dat de dode hoek spiegel niet werkt gaan mij veel te ver. Wat ons betreft mag er bij het voorkomen van ongevallen wel overal een tandje bij. Zo heeft de gemeente Amsterdam een goed initiatief genomen om met spiegels aan verkeerslichten goed de dode hoek aan te geven. Ook zullen wij met transportbedrijven en gemeentes verder gaan praten over het inrichten van spiegelafstelplaatsen. Wat ons betreft komen er tientallen afstelplaatsen waar chauffeurs op eenvoudige wijze hun dode hoek spiegels goed kunnen instellen. Ook vanuit ons bedrijf zullen speciale preventieadviseurs het aantal voorlichtingsbijeenkomsten gaan opvoeren. De cijfers van vandaag vragen om actie.'

Voorlichting

Ook zal er in de voorlichting nog meer het samenspel tussen fietsers en vrachtwagens moeten worden benadrukt. Arjan Bos:'We moeten de ongevallen samen aanpakken, Zwarte Piet-en helpt niet. Ook de fietsers moeten weten dat er een dode hoek bestaat bij vrachtwagens en dat rood licht er is om te stoppen. Wij steunen dan ook de insteek van de campagnes van het ministerie van Verkeer en Waterstaat die die gezamenlijke aanpak nadrukkelijk uitdragen.' TVM verzekeringen hoopt dat door technische innovaties in de toekomst minder fietsers in de dode hoek zullen verongelukken.'Toch,' zegt Arjan Bos, 'zullen we met zijn alle ook moeten inzetten op gedragsverandering bij chauffeurs en fietsers. Daarover willen we graag met organisaties als Veilig Verkeer Nederland en de Fietsersbond in gesprek.'

NIET VOOR PUBLIKATIE

Meer informatie over dit onderwerp kunt u krijgen bij Jaap Stalenburg, Hoofd Public Relations van TVM verzekeringen. Hij is bereikbaar op: 06-51343596.