Gemeente Bladel


Bladel krijgt een nieuw plein in het centrum

Hoe moet dat er uit gaan zien?

Met de sloop van café De Toren en de daarachter gelegen woning naast de RK kerk in Bladel, is een open ruimte ontstaan met vrij zicht op de kerk, op de voormalige jongensschool en op het voormalige klooster. Dat was voor veel inwoners aanleiding om erop aan te dringen op die plaats geen gebouwen meer neer te zetten. Het gemeentebestuur heeft daar op gereageerd en in januari besloot de gemeenteraad geld beschikbaar te stellen voor de aanleg van een plein. Er werd onder andere bij vermeld dat er sprake moet zijn van een "sfeerverhogende ontmoetingsplaats".

Inbreng inwoners

Omdat het een wens was van inwoners om de ontstane open ruimte te behouden, wil het gemeentebestuur de inwoners ook graag betrekken bij de plannen voor het nieuwe plein. Dat gebeurt in samenwerking met stedenbouwkundig adviesbureau Croonen Adviseurs, dat het project begeleidt en de schetsen uitwerkt.

Op donderdag 3 mei wordt een inloopbijeenkomst gehouden in het gemeentehuis. U kunt dan uw ideeën voor het plein opschrijven, uittekenen of vertellen aan de aanwezige medewerkers van de gemeente en Croonen Adviseurs. In de hal worden foto's opgehangen van de huidige situatie en sfeerbeelden hoe het zou kunnen worden. Ook kunt u reageren op stellingen. Wij nodigen u van harte uit om tussen 16.00 en 20.00 uur binnen te lopen en ons te laten weten hoe naar uw idee het plein er uit zou moeten zien. Als u op 3 mei verhinderd bent of als u wat meer tijd nodig hebt om uw ideeën te beschrijven of te tekenen, kunt u uw bijdrage daarna nog tot 11 mei inleveren in het gemeentehuis. U kunt het ook sturen (Postbus 11, 5530 AA Bladel) of mailen (info@bladel.nl).

Op basis van al die reacties gaan Croonen Adviseurs aan de slag met de uitwerking van mogelijke varianten, waarvan schetsen worden gemaakt.

Uitgangspunten

U kunt al uw ideeën over de inrichting van het plein kenbaar maken, maar u moet wel rekening houden met een paar zaken dat vast staat, zoals:


- er wordt precies aangegeven om welk gebied het gaat


- er komen geen parkeerplaatsen op het plein


- grote evenementen (zoals de kermis) blijven op de Markt.

Tijdens de inloopbijeenkomst krijgt u daarover meer informatie.

Klankbordgroep

Ook bij het vervolgtraject worden de inwoners betrokken. Daarvoor wordt een klankbordgroep gevormd. Met die klankbordgroep worden onder andere de varianten besproken.

Het is de bedoeling dat de klankbordgroep bestaat uit twee vertegenwoordigers van de ondernemers in het centrum, twee vertegenwoordigers van de omwonenden van het plein en twee inwoners buiten het centrum. Daarnaast zitten er medewerkers in van de gemeente en van Croonen Adviseurs. De klankbordgroep komt waarschijnlijk drie keer bij elkaar, steeds in de middag.

Als u wilt deelnemen aan de klankbordgroep kunt u zich aanmelden op 3 mei in het gemeentehuis of u kunt bellen / mailen naar de heer W. Meijer, tel. 361664, e-mail: w.meijer@bladel.nl.

Als er meer aanmeldingen zijn dan plaatsen in de klankbordgroep, wordt er geloot.

Traject

De ideeën die worden ingebracht, worden door Croonen Adviseurs uitgewerkt in een aantal varianten voor de inrichting van het plein. Deze worden besproken met de klankbordgroep en gekeken wordt of er een variant "uitspringt", die de voorkeur heeft.

Vervolgens wordt er in juni opnieuw een inloopbijeenkomst georganiseerd, waarbij een aantal varianten en de voorkeursvariant gepresenteerd worden. Inwoners kunnen daar dan op reageren.

In de klankbordgroep worden die reacties besproken en uiteindelijk komt daar één ontwerp uit dat wordt voorgelegd aan burgemeester en wethouders.

Opening inloopbijeenkomst

Een aantal kinderen heeft destijds de moeite genomen om handtekeningen te verzamelen voor het behoud van de open ruimte en die aan te bieden aan de gemeenteraad. Om hen ook bij het vervolg te betrekken, heeft de burgemeester de kinderen gevraagd om op 3 mei om 16.00 uur samen met hem de inloopbijeenkomst te openen.

Meer informatie

Van 3 tot 11 mei kunt u in de hal van het gemeentehuis tekeningen en foto's bekijken, die u kunnen helpen bij uw ideevorming over het plein. Vanaf 3 mei kunt u die informatie ook vinden op de website van de gemeente: www.bladel.nl.

---