PvdA Rotterdam


"Optreden is beter dan afwachten"

Ma 23 Apr 2007 - Redactie

PvdA Rotterdam: "Optreden is beter dan afwachten. Goed advies Sociaal Platform Rotterdam"

'Geef de sociale hulpverleners weer terug aan de pleinen, sportverenigingen en speeltuinen in de stad', dat is de kern van het advies van het Sociaal Platform over de sociale hulpverlening in de stad. Peter van Heemst, fractievoorzitter van de PvdA Rotterdam is blij met dit advies: "Wegkijken en afwachten helpt niet. Je moet problemen opzoeken en aanpakken op een daadkrachtige manier. Bij de begrotingsbehandeling vorig jaar heb ik die manier van werken omschreven met de vier A's: aanbellen, aankijken, aanspreken en activeren". Dát moet de houding zijn van iedereen die in Rotterdam werkt binnen welzijn, onderwijs, zorg en sociale huisvesting."

Het Sociaal Platform Rotterdam signaleert dat het welzijnswerk bezwijkt onder administratieve lasten waardoor het belangrijke werk in de wijken er soms wat bekaaid af komt. Volgens Van Heemst slaat het SPR de spijker op zijn kop. "We hebben pas bij de discussie over de relatief hoge criminaliteit onder Antillianen ook gehoord dat het welzijnswerk hét grote knelpunt is voor een goede aanpak. Uit het rapport dat onderzoeker Marion van San hierover schreef voor het stadsbestuur blijkt dat een goed functionerend, niet-bureaucratisch welzijnswerk het verschil kan maken en deze jongeren echt kan behoeden voor een criminele carrière".

Van Heemst wijst ook op de aandacht die er nu is voor hele jonge kinderen die zich op straat al misdragen op een manier die zeer onrustbarend is. "In Utrecht is hier over aan de bel getrokken. Jongetjes van acht, negen jaar die de buurt terroriseren. We weten niet hoe groot die problematiek in Rotterdam is en natuurlijk is het zo dat hier ook een taak ligt voor ouders, al dan niet met opvoedingsondersteuning. Maar het mag duidelijk zijn dat sociaal-cultureel werkers, sportwelzijnswerkers en de buurtagent het verschil kunnen maken in wie er op straat de baas is. Dat bereik je niet door achter je bureau te blijven zitten. Dat lukt alleen als je op straat je gezicht laat zien en optreedt."

Wethouder Jantine Kriens heeft volgens Peter van Heemst die opdracht goed begrepen. "Bij haar aanpak zijn al mooie voorbeelden te noemen. Bijvoorbeeld in de schuldhulpverlening. Er zijn veel jongeren die al grote schulden hebben. Zij heeft er voor gezorgd dat de schuldhulpverlening nu op de scholen spreekuur houden en voorlichting geven. Want daar bereik je veel van die jongeren sneller en beter. Zo kan je voorkomen dat bijna onoplosbare problemen ontstaan".