Gemeente Leeuwarden

Brand in leegstaand schoolgebouw Acasiastraat

Bron: gemeente Leeuwarden (23-04-2007) Er heeft omstreeks 08.15 uur een brand gewoed in het leegstaande schoolgebouw aan de Acaciastraat, op maandagochtend 23 april. Het gaat om de voormalige Da Costa school. De brandweer Leeuwarden kon redelijk snel het sein brandmeester geven. Echter, vanwege de rook tussen de plafonddelen, heeft het nablussen nog wel enkele uren geduurd.

De deur en het plafond van de stookruimte, centraal in het gebouw, bevat asbesthoudend materiaal. Ook in de schoolborden zit asbest. Het asbesthoudend materiaal ligt inpandig. Tijdens de brand is er geen asbest vrijgekomen. Er bestaan dan ook geen risico's voor de gezondheid.

Het gebouw stond al langere tijd leeg en is eigendom van de gemeente Leeuwarden. Er was al opdracht gegeven om het pand te slopen. Volgende week (week 18) wordt het pand gesloopt. Eind deze week zal het asbest verwijderd worden. Deze planning is nog steeds van kracht.

De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht. De omwonenden die thuis waren zijn persoonlijk geïnformeerd door medewerkers van de gemeente. In de middag ontvangen alle omwonenden een brief, met daarin de laatste ontwikkelingen en de planning van de sanering en sloop.