Politie Midden- en West Brabant

Politie informeert inwoners met SMS-Alert

TILBURG, 23 april 2007

Politie informeert inwoners met SMS-Alert

In de politieregio Midden en West Brabant hebben zich al 63.000 mensen aangemeld voor SMS-Alert. De politie stuurt hen SMS-berichten over allerlei actuele zaken die met veiligheid in de wijk te maken hebben. Bijvoorbeeld een inbreker die actief is, of een kind dat in de wijk is kwijtgeraakt. De politie hoopt dat de burgers de politie bellen als zij iets zien dat verband heeft met de melding. In 2006 werd het middel 121 keer ingezet.

Niet alleen vermiste personen
De politie vond in 2006 door tips van oplettende deelnemers aan SMS-Alert vorig jaar 15 vermiste personen terug, waaronder 9 kinderen. De politie zet SMS-Alert echter niet alleen bij vermissingen in. In 2006 verstuurde de politie 21 preventieberichten met onder andere waarschuwingen voor de verkoop van beveiligingsinstallaties aan de deur, een man die kinderen lastig viel en een actieve schennispleger. Daar waar sprake was van een toename van het aantal inbraken kregen deelnemers het advies om deuren en schuurtjes goed af te sluiten. Ook werden bewoners geïnformeerd over medicijnen die verloren waren.

Cirkels
SMS-Alert werkt aan de hand van de opgegeven postcodes. Als in een wijk een oplichter langs de deuren gaat, stuurt de politie alle deelnemers binnen een straal van 1 kilometer een bericht. De deelnemende bewoners krijgen in principe dus alleen SMS-berichten die voor hun wijk van toepassing zijn.

Aanmelden
De politie hoopt dat nog meer mensen deel gaan nemen aan SMS-Alert. Belangstellenden kunnen zich eenvoudig aanmelden door een SMS-je te sturen naar 8844. In het bericht moet de tekst PMWB staan, gevolgd door de postcode en het huisnummer van de aanmelder (bijvoorbeeld PMWB1234ab15). Na korte tijd ontvangt de aanmelder een welkomst-SMS met een wachtwoord. Met het eigen GSM-nummer en dit wachtwoord kan de aanmelder via de website van de Politie Midden en West Brabant (www.politiemwb.nl) zijn of haar gegevens raadplegen en wijzigen. Ook kan worden aangegeven wanneer iemand wel of geen oproepen wil ontvangen (bijvoorbeeld tijdens een vakantie). De abonnementsdienst is gratis, alleen voor het eerste aanmeldbericht kan een bedrag van de rekening of belbundel worden afgeschreven. De SMS-berichten die de politie verstuurt, ontvangt de aangesloten wijkbewoner kosteloos, behalve wanneer hij of zij in het buitenland is.

Auteur: Ralph Stegman