Time : 16:15:00
Date : 23 April 2007
Sender Name: Regie der Gebouwen

Regie der Gebouwen -

Officiële opening van het nieuwe gerechtsgebouw Portalis

(Quatre Brasstraat 2-4, 1000 Brussel)

Op maandag 23 maart om 16 uur vond de offficiële opening plaats van de nieuwe kantoren van de FOD Justitie in het Portalisgebouw, in aanwezigheid van Didier Reynders, Vice-Eerste Minister en Minister van Financiën bevoegd voor de Regie der Gebouwen en Laurette Onkelinx, Vice-Eerste Minister en Minister van Justitie.

Dankzij de vruchtbare samenwerking tussen de Regie der Gebouwen, de FOD Justitie en projectontwikkelaar Poelaert Invest N.V. worden verschillende diensten van de FOD Justitie gecentraliseerd in het nieuwe gerechtsgebouw Portalis. Zij zullen er kunnen genieten van een aangename werkplek, aangepast aan hun behoeften.

De verhuis van de verschillende diensten is gestart begin april 2007 en is voorzien tot eind juni 2007. Volgende diensten vindt u in het vernieuwde gebouw terug: het parket van de Procureur des Konings, de griffies van de raadkamer en van het onderzoek, de jeugdrechtbank, de onderzoeksrechters, de wetsdokters en de diensten voor slachtofferhulp en bemiddeling in strafzaken. In totaal gaat het om 750 magistraten, griffiers en personeelsleden.

Het gerechtsgebouw bevindt zich in de directe nabijheid van het Justitiepaleis en wordt door de Regie der Gebouwen ingehuurd voor een periode van 18 jaar.

De Regie der Gebouwen en de FOD Justitie volgden de voorbereidende studies en de uitvoering van de werken permanent op, voerden de kwaliteitscontrole uit en zorgden er zo voor dat het beschikbare budget gerespecteerd werd.

De keuze voor dit gebouw laat toe om de veiligheid en het comfort van zowel gebruiker als bezoeker te verhogen. Daarnaast kan een modern, efficiënt beheer worden uitgebouwd van deze gerechtelijke diensten die voortaan gecentraliseerd zijn op dezelfde site.

Het gebouw, opgetrokken eind de jaren '50, werd vroeger gebruikt door diensten van de FOD Buitenlandse zaken. De grondige renovatiewerken startten in januari 2004. Een totale oppervlakte van circa 30 000 m² wordt ingehuurd, verdeeld over 10 bovengrondse verdiepingen en 3 ondergrondse.

Bij de renovatiewerken sprong vooral de afbraak van de middenvleugel op. In de plaats kwamen er twee nieuwe volumes waarin licht en transparantie alom aanwezig zijn dankzij de in glas uitgevoerde gevelpartijen. De gevel in witte Chauvigny-natuursteen werd behandeld, de binneninrichting werd volledig vernieuwd en alle technieken werden geactualiseerd zodat het gebouw vandaag beantwoordt aan alle hedendaagse noden inzake gebruik en comfort.

Technische fiche


- Projectontwikkelaar: Poelaert Invest N.V., Zaventem (Buelens - KBC)
- Projectcoördinator: Bopro, Mechelen

- Architect: Archi 2000, Brussel

- Huurder: Regie der Gebouwen

- Gebruiker: FOD Justitie

- Oppervlakte Portalis-gebouw:
26 000 m² bovengronds ( kantoren, griffies, administratieve lokalen, zittingszalen)
14 000 m² ondergronds (parking, archieven, cellen complex, technieken)

- Huurbedrag: 6 267 212,70 ¤ /jaar

- Huurtermijn: oktober 2006 tot oktober 2024

Johan Vanderborght
Woordvoerder
Regie der Gebouwen
Gulden Vlieslaan 87 bus 2
1060 Brussel / Bruxelles

---------------------------------
Tel.: +32(0)2-541 65 05
Fax: +32 (0)2-541 65 01
Mobile: 0479/31 26 91
johan.vanderborght@regiedergebouwen.be
www.regiedergebouwen.be

URL: http://www.regiedergebouwen.be
http://www.regiedesbatiments.be