Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

Jongelui vinden granaatraket

Harderwijk, 23-04-2007 o Een drietal jongelui hebben zaterdagmiddag (21/4) op de zandverstuiving Het Beekhuizerzand, nabij de Watertorenweg in Harderwijk een oefengranaat gevonden en zijn hiermee naar het politiebureau in Harderwijk gegaan. Het EOC (Explosieven OpruimingsCommando) werd ingeschakeld en het projectiel bleek niet meer te kunnen ontploffen.

De jongens wilden op de zandverstuiving naar patroonhulzen zoeken. Zij zagen een raar voorwerp en hebben deze uitgegraven. Het voorwerp werd op de fiets meegenomen en bij het politiebureau afgeleverd. De politie heeft de EOC gewaarschuwd en uit voorzorg het plein voor het bureau afgezet. Het bleek uiteindelijk te gaan om een zogenaamd oefen-antitank-brizant-granaat-raket, die in het verleden was afgeschoten. Het projectiel kon nu niet meer ontploffen. Medewerkers van EOC hebben het voorwerp meegenomen.

De politie waarschuwt om voorwerpen die in dat gebied worden aangetroffen niet mee te nemen, maar direct de politie te waarschuwen. Als dat per mobiele telefoon niet lukt, dan het voorwerp duidelijk markeren, zodat het kort daarna terug te vinden. In alle gevallen zo spoedig mogelijk de politie waarschuwen.