Politie Zaanstreek-waterland

Nieuwsberichten maandag 23 april 2007

Zaanstreek-Waterland, 23-04-2007

Agressieve arrestant

Zaandam, 22 april 2007, 18:15 uur

Een 44-jarige Zaandammer is aangehouden op verdenking van mishandeling van een 35-jarige plaatsgenoot. De politie werd gebeld vanwege een vechtpartij op de Oostkade. Twee mannen waren met elkaar in gevecht geraakt waarbij de 35-jarige man verwondingen in zijn gezicht had opgelopen en bij de keel was gegrepen. De man wist zijn belager van zich af te duwen waardoor die in de Zaan terechtkwam. Nadat hij uit het water was geklommen zette hij opnieuw de aanval in, maar dat werd voorkomen door de politie die hem in de boeien sloegen en in de politieauto plaatsten. Agenten liepen vervolgens naar de gewonde man, maar snelden terug naar de auto omdat de arrestant agressief werd. Hij probeerde al liggend op de achterbank met zijn voeten de autodeur open te breken. Agenten brachten de man direct over naar het politiebureau waar hij werd ingesloten. Onderweg bleef hij opstandig. De autodeur is ontzet en de schade wordt verhaald op de verdachte waartegen ook proces-verbaal is opgemaakt. De mishandelde man is voor behandeling naar de huisartsenpost gegaan en heeft later een verklaring afgelegd op het bureau.

Motorrijder met 240 km per uur geflitst

Middenbeemster, 21 april, 18:45-21:15 uur

Tijdens een snelheidscontrole op de N244 werd zaterdagavond een hoogste snelheid gemeten van 240 km per uur. Een motorrijder, die in de richting van Alkmaar ging, reed met zo'n hoge snelheid dat de radarwaarnemer de hardrijder al van ver hoorde aankomen, nog voordat de bestuurder in zicht was. De politieman kon zijn ogen vervolgens nauwelijks geloven toen hij las welke snelheid de meetapparatuur in een flits had geregistreerd. De motorrijder zal zijn gedrag voor de rechter moeten verantwoorden.

Tijdens de snelheidscontrole in de Middenbeemster overschreden in totaal vijftig van de 700 passanten de maximumsnelheid van 100 km per uur. Ook van vier bestuurders die inhaalden over de doorgetrokken streep werd het kenteken genoteerd. Zij kunnen, naast een boete voor te hard rijden, rekenen op een boete van 130,- euro voor de tweede overtreding.

Vijf drankrijders

Middenbeemster/ Watergang/Purmerend, 21 april

Tijdens diverse alcoholcontroles heeft de politie afgelopen weekeinde vijf drankrijders aangehouden.

Op de Middenweg in de Middenbeemster liep zaterdag, kort na middernacht, een 36-jarige man uit Schermerhorn tegen de lamp. De drankrijder bleek ook nog eens niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Op het Looiersplein in Purmerend werden in dezelfde nacht twee bestuurders, een 44-jarige man en een 26-jarige vrouw, beide uit Purmerend, aangehouden. Beide automobilisten hadden een flinke slok op. De vrouw had het meest gedronken, zij had drie keer zoveel drank op (0,9) als toegestaan en moest haar rijbewijs inleveren. Een 23-jarige Purmerender (een beginnend bestuurder) werd twee keer achter elkaar aangehouden. Ongeveer een uur nadat de alcomobilist op de Plantsoengracht voor de eerste keer was aangehouden, zagen agenten de man opnieuw rijden. Dit keer reed de drankrijder ook nog eens op de verkeerde weghelft. De agenten herkenden de bestuurder die hen spookrijdend tegemoet kwam en hielden hem voor de tweede keer aan. Deze keer werd het rijbewijs van de man ingevorderd vanwege zijn gevaarlijke rijgedrag.

Op de Jaagweg in Watergang werd een 40-jarige man uit Purmerend van de weg gehaald nadat agenten de man slingerend over de weg zagen rijden. De man bleek tweeënhalf keer zoveel drank op te hebben als wettelijk is toegestaan.

Tijdens de alcoholcontroles werden in totaal 355 bestuurders gecontroleerd. Tegen alle drankrijders is proces-verbaal opgemaakt.

Vier minderjarigen vast voor openlijke geweldpleging

Purmerend, 22 april 2007, 04:33 uur

Vier minderjarige jongens uit Purmerend in de leeftijd van 16 t/m 17 jaar zijn aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen een 30-jarige plaatsgenoot. De ruzie zou zijn ontstaan nadat het slachtoffer een groepje jongeren voorbijliep dat op een bankje zat voor een restaurant aan de Koestraat. Er werd over en weer iets geroepen en de man liep door. Op het Tramplein kwam de man het groepje opnieuw tegen en werd hij achtervolgd. In de Hoogstraat, op de hoek met de Nieuwstraat zou de jongen ondanks zijn verzet naar de grond zijn gewerkt en herhaaldelijk zijn geschopt en geslagen. De politie werd gebeld door een getuige. Een aantal signalementen werd doorgegeven aan diverse eenheden, waaronder de horecadienst en de noodhulp, die een zoektocht startten. Twee bikers konden drie verdachten in de Vooruitstraat aanhouden. Later werd nog een vierde jongen aangehouden. Zij zijn verhoord en in een cel ingesloten. Het slachtoffer heeft diverse kneuzingen en vermoedelijk een gebroken neus opgelopen en is daarvoor in het ziekenhuis behandeld. De Decentrale Recherche verzoekt getuigen die nog niet zijn gehoord zich te melden via 0900-8844.

Drankrijder moet rijbewijs inleveren

Zaandam, 22 april

Op het Rustenburg in Zaandam werd in de nacht van zaterdag op zondag een 21-jarige man uit Almere aangehouden wegens het rijden onder invloed. De man had zeven keer zoveel drank op (0,7) als voor hem, als beginnende bestuurder, is toegestaan en moest zijn rijbewijs inleveren. Op de Provincialeweg Zaandam-Castricum in Wormerveer werd zondagmiddag ook een drankrijder aangehouden. Agenten zetten de 60-jarige bestuurder uit Wormerveer aan de kant omdat hij zijn autogordel niet om had. Een blaastest wees vervolgens uit dat de man te diep in het glaasje had gekeken. De Wormerveerder kreeg een rijverbod van twee uren en een proces-verbaal.

Vier rijbewijzen ingevorderd op de A7

Noord-Holland, april 2007

Videoauto- en motorsurveillanten van de politiekorpsen
Zaanstreek-Waterland en Noord-Holland hebben deze maand op de A7 van vier hardrijders het rijbewijs ingevorderd. De bestuurders werden tijdens een surveillance betrapt op het overschrijden van de snelheid met meer dan 50 km per uur (na correctie). Eén van de vier, een automobilist uit Wieringen, reed met een gemiddelde snelheid van 186 km per uur over de Afsluitdijk en haalde op een gegeven moment zelfs een snelheid van 227 km per uur. Een vijftal overige bestuurders is aan de kant gezet omdat zij meer dan 30 km per uur te snel reden, (handheld) aan het bellen waren en/of inhaalden over een doorgetrokken streep.

Tijdens de snelheidscontroles waarbij gebruik gemaakt werd van een radarstatief, overschreden in totaal 6.475 bestuurders de snelheidslimiet van 120 km per uur. Het overtredingspercentage bedroeg gemiddeld dertien procent. De radarcontroles vonden plaats in Slootdorp , Abbekerk, Middenmeer, Wieringerwerf, Noord- en Middenbeemster en Wognum.

Ook de komende tijd zal vrijwel dagelijks op diverse plaatsen op de A7 op snelheid worden gelet. Het uiteindelijke doel van het verhoogde toezicht is om het aantal snelheidsovertredingen naar de beneden te brengen en daarmee de veiligheid op het traject te verhogen. Op het gedeelte van de A7 tussen Den Oever en Zaandam gebeuren relatief veel ernstige aanrijdingen. Gemeten over de laatste drie jaar waren er op de A7 80 ernstige aanrijdingen waar bij 6 aanrijdingen doden waren te betreuren. De ongevallen vonden over de gehele weg plaats met een duidelijke toename bij de afritten 7 en 9 bij Hoorn en Middenmeer en op de weggedeelten tussen Purmerend Hoorn-Noord, Hoorn - Wognum, Wognum Medemblik, Medemblik Middenmeer en ten noorden van Wieringerwerf