PvdA Rotterdam


WMO vs WAPS in Noord

Ma 23 Apr 2007

Op 18 april 2007 bespreken wij in de commissie Welzijn het WAPS Oude Noorden. Naar wij hebben begrepen is dit de deelgemeentelijke bijdrage aan de stedelijke invulling van de WMO. Als onderdeel van de PvdA fractie hebben wij ons terdege voorbereid. We hebben zelfs een extra fractievergadering aan dit onderwerp besteed. De eerste proeve kan ons niet bekoren. Hieronder staan onze kritische kanttekeningen.

De WMO
De PvdA Noord ziet de WMO als een belangrijke kans voor de deelgemeente. Een kans om daadwerkelijk de regie te nemen in de 6 wijken van Noord. De regie op ten minste 5 van de 9 prestatievelden, zoals genoemd in de WMO. Regie waarbij leiding wordt gegeven aan een samenwerkingsproces met meerdere partijen. Een kans op een integrale aanpak, waarbij de burger van Noord centraal staat. Zodat de sociale samenhang en de leefbaarheid in wijken verbetert Wij hebben het deelgemeentelijke voorstel voor de WMO op hoofdlijnen betrokken bij onze beoordeling van de kansen. Daarbij zien we dat er focusteams komen voor jongeren, ouderen en meedoen, met een apart team voor mensen met een handicap. Met deze keuze worden de prestatievelden
1 (sociale samenhang), 2 (jongeren) en 5 (gehandicapten) ingevuld. Als PvdA vinden wij de speciale aandacht voor ouderen verheugend. Maar wij missen de invulling van de prestatievelden 3 (info, advies en clientondersteuning) en 4 (ondersteunen mantelzorgers en vrijwilligers) en dat baart ons zorgen.
De visie in dit document legt de horizon in 2014. Maar wij als raadsleden hebben een mandaat tot 2010. In de komende periode willen wij de bestuurder kunnen volgen en controleren. Op dit moment is het voor ons niet duidelijk op welke wijze wij daar de mogelijkheid voor krijgen.
In het voorstel voor de WMO zien we de regiefunctie van de deelgemeente terug. Dat juichen wij toe. Wat wij missen is een integrale aanpak. De WMO gaat immers over de beleidsterreinen Welzijn, Wonen en Zorg. In dit document staat vooral Welzijn centraal. De samenhang met de andere beleidsterreinen ontbreekt. Dat doet in onze ogen afbreuk aan de kansen die de WMO biedt.

Het WAPS Oude Noorden
Bij het beoodelen van het WAPS Oude Noorden hebben wij de deelgemeentelijke opzet WAPS op hoodflijnen betrokken. Wij moeten tot onze spijt constateren dat het WAPS Oude Noorden niet af is. De acties die worden ondernomen zijn niet benoemd. Er is geen communicatieplan, noch zijn de financien en de planning in beeld gebracht.
Het WAPS Oude Noorden is in samenspraak met burgers tot stand gekomen. Aan diverse straatgesprekken namen 112 burgers deel. Een mooi begin, zeker voor deze wijk! Wij willen weten of, en zo ja hoe zij in het vervolgtraject worden betrokken bij de concrete invulling en uitvoering van het plan. Wij willen ook weten of het mogelijk is om met een afvaardiging van deze burgers te komen tot een WMO platform in het Oude Noorden.
De keuzes in die dit document wordt gemaakt zien we voor ons twee bekende beleidsterreinen, namelijk sociale cohesie en jeugd. Hiermee wordt een relatie gelegd naar twee prestatievelden (1 en 2) uit de WMO en dat verheugt ons. Ook twee focusteams uit het deelgemeentelijk voorstel WMO op hoofdlijnen kunnen hiermee aan de slag. We zien ook twee nieuwe beleidsterreinen verschijnen, namelijk armoede en gezondheid en dat verbaast ons. Wij zijn benieuwd naar de concrete invulling van deze beleidsterreinen. Terreinen waarvan de bevoegdheden bij de centrale stad liggen. Wij vragen ons af hoe reëel is de kans dat de stad voor deze terreinen menskracht en middelen ter beschikking stelt?

Samenvatting
Deze WAPS is niet af, want bevat geen actiepunten, geen communicatieplan, geen financiele onderbouwing en geen planning. Wij willen een WAPS volgens de algemene deelgemeentelijke opzet. Wij willen daarin een meer integrale aanpak zien, zodat wij de plannen ook in de beoogde samenhang tussen Welzijn, Wonen en Zorg kunnen beoordelen.
Ook zien wij met belangstelling de uitwerking van het deelgemeentelijke WMO plan tegemoet. En ook daarin vragen wij aandacht voor de door de PvdA fractie zo noodzakelijk geachte integrale aanpak. Waarbij de burger van Noord centraal staat en ook aandacht wordt besteed aan de twee beleidsterreinen die nog niet worden benoemd. Vooral het ondersteunen van vrijwilligers en mantelzorgers achten wij daarbij van groot belang.