Cultureel erfgoed ontsloten met wiki en Google Maps

23 april 2007 - Met een nieuwe website die open wiki-technologie combineert met Google Maps wordt op een unieke digitale manier ons cultureel erfgoed ontsloten. Het bijzondere aan de website www.buurtatlas.nl is dat elk artikel in de wiki locatiegebonden is. Dat wil zeggen dat het invoeren van informatie begint met het aanklikken van een locatie of het tekenen van een gebied op Google Maps. Met name dat laatste is uniek. De site zoekt automatisch links tussen objecten en gebieden waardoor een uniek en compleet beeld ontstaat.

De ontwikkeling van de site is een samenwerkingsverband tussen TNO en het Haagse bedrijf Sonologic. Opdrachtgever en leverancier van de data is de vereniging 'Dorp, Stad en Land' die namens bijna 80 gemeenten in Zuid-Holland en Zeeland het ruimtelijk kwaliteitsbeleid beheert. De vereniging bestaat 75 jaar en heeft met financiële steun van het Stimuleringsfonds van de Architectuur de buurtatlas als jubileumcadeau uitgebracht.

De data die nu in de Atlas zitten zijn vooral gericht op Schouwen-Duiveland, maar nu de site online is, kan de rest van Nederland en in principe de wereld, ook worden ingevoerd. Dit geeft overheden, historische verenigingen en geïnteresseerde particulieren een heel nieuw, laagdrempelig, middel in hun streven naar het behoud van (kennis over) het cultureel erfgoed.

Deze wiki voor cultuurhistorisch erfgoed is de eerste in zijn soort. De data zijn vrij beschikbaar voor niet-commercieel gebruik. Ook de broncode van de website is gepubliceerd onder een open source licentie. Deze aspecten geven de optimale randvoorwaarden voor gebruik en doorontwikkeling van de site.

Meer informatie is te vinden op www.buurtatlas.nl