Ministerie van Defensie

Ministerie van Defensie

Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Plein 2
2511 CR Žs Gravenhage

Datum 23 april 2007
Ons kenmerk D/2007012272
Onderwerp

Antwoord op Kamervragen over misdragingen van Nederlandse militairen op Kreta.

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op vragen van de leden Knops (CDA) en Voordewind (ChristenUnie) over misdragingen van Nederlandse militairen op Kreta aan de staatssecretaris van Defensie, ingezonden 12 april 2007 (kenmerk 2060712220).

DE MINISTER VAN DEFENSIE,

Bijlage: Antwoorden op vragen van de leden Knops (CDA) en Voordewind (ChristenUnie) aan de staatssecretaris van Defensie over misdragingen van Nederlandse militairen op Kreta (2060712220).

Pagina 1/3

Ministerie van Defensie

2060712220

Antwoorden op vragen van de leden Knops (CDA) en Voordewind (ChristenUnie) aan de staatssecretaris van Defensie over misdragingen van Nederlandse militairen op Kreta. (Ingezonden 12 april 2007)

1
Heeft u kennisgenomen van het bericht waarin melding gemaakt wordt van ernstige misdragingen van Nederlandse militairen op Kreta tijdens hun recuperatieperiode in afwachting van hun terugreis naar Nederland? 1)

Ja

2
Hoe beoordeelt u het optreden van deze militairen in het licht van het feit dat militairen ook buiten Nederland geacht worden het visitekaartje van de krijgsmacht en van Nederland te zijn?

3
Hoe verhoudt zich voornoemd gedrag tot de recent vastgestelde gedragscode naar aanleiding van het rapport-Staal waarin neergelegd is dat "militairen de belangen van Defensie niet schaden en in houding, voorkomen en gedrag het goede voorbeeld geven"?

4
Deelt u de mening dat dergelijk gedrag onacceptabel is? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen tegen deze militairen in het bijzonder en in de krijgsmacht in het algemeen om herhaling van dit soort wantoestanden te voorkomen?

Pagina 2/3

Ministerie van Defensie

Antwoord op vraag 2,3 en 4
De krijgsmacht levert over de hele wereld een belangrijke bijdrage aan vrede en stabiliteit. Van de militairen die worden ingezet wordt vaak het uiterste gevraagd. Goede zorg is van groot belang om eventuele belastende ervaringen voor het personeel op tijd te onderkennen. Onderdeel van het brede zorgpakket dat Defensie hierbij biedt is het adaptatieprogramma dat direct aansluit op missies. Dit adaptatieprogramma draagt ertoe bij dat het aantal, de ernst en de duur van psychische klachten wordt beperkt.

Tot op heden hebben bijna 5000 militairen na hun missie in Afghanistan deelgenomen aan het adaptatieprogramma op Kreta. De adaptatie op Kreta is in bijna alle gevallen zonder incidenten verlopen. De incidenten waar het Algemeen Dagblad over publiceerde waren gemeld en waar nodig zijn disciplinaire maatregelen genomen. De Koninklijke Marechaussee doet in Ă©Ă©n geval nog onderzoek naar mogelijke strafbare feiten. Ik beoordeel deze gebeurtenissen als op zichzelf staande incidenten waarop door de verantwoordelijke leidinggevenden correct is gereageerd.

Zoals ook in de gedragscode is aangegeven dient elke militair zich te realiseren dat hij of zij, gezien de specifieke verantwoordelijkheden, 24 uur per dag, 7 dagen per week als defensiemedewerker wordt gezien. Mede daarom appelleert de gedragscode om in houding, voorkomen en gedrag het goede voorbeeld te geven. In dat kader wordt toezicht gehouden op het alcoholgebruik. Misdragingen, waar en welke vorm dan ook, kunnen niet worden getolereerd.

Ik onderzoek thans op welke wijze en locatie het adaptatieprogramma na de missie in Afghanistan het beste uitgevoerd kan worden. Zodra ik daarover een besluit heb genomen, zal ik u informeren. Vooralsnog wordt het huidige programma op Kreta voortgezet.

1) Algemeen Dagblad, 11 april 2007

Pagina 3/3


---- --