Zzp'er is de motor van de Nederlandse economie


23.04.2007 / 17:38 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Text 100

Text 100

overhandiging.jpg

Zzp'er is de motor van de Nederlandse economie

FNV Zelfstandigen overhandigt notitie aan Frank Heemskerk, staatssecretaris Economische Zaken en pleit daarmee voor betere sociale en economische voorzieningen voor zzp'ers

Amsterdam, 23 april 2007- De Nederlandse economie kan niet meer zonder de zzp'er. Toch lopen zzp'ers tegen sociale en economische knelpunten aan en deze dienen opgelost te worden, meent FNV Zelfstandigen, voorheen FNV Zelfstandige Bondgenoten, én belangenbehartiger voor meer dan 8.000 zelfstandige ondernemers zonder personeel. De bond verandert vandaag zijn naam in FNV ZELFSTANDIGEN IN: DIENSTEN, GROEN, HANDEL, ICT, INDUSTRIE, VERVOER, ZORG, roepnaam FNV Zelfstandigen. Op deze manier wil FNV Zelfstandigen nog meer benadrukken dat, en in welke sectoren, het de belangen van zzp'ers behartigt.

Om meteen de daad bij het woord te voegen, overhandigt FNV Zelfstandigen vandaag de notitie 'Dynamische Driehoek' aan de staatssecretaris van Economische Zaken, Frank Heemskerk. Volgens Heemskerk komt deze overhandiging precies op het juiste moment. Met de concrete input in deze notitie kan Economische Zaken direct van start om de knelpunten op te lossen.

Hoewel zelfstandig ondernemers niet meer weg te denken zijn uit onze huidige economie, nemen zij in Nederland nog steeds een bijzondere positie in en is de huidige wet- en regelgeving nog niet ingesteld op deze steeds groter wordende groep. Verschillende sociale en economische knelpunten vormen nog steeds een struikelblok voor zzp'ers en verhogen de drempel voor mensen die voor zichzelf willen beginnen. De FNV bonden die zelfstandigen organiseren hebben deze knelpunten én aanbevelingen om deze knelpunten weg te nemen gebundeld in de notitie 'Dynamische Driehoek'.

De belangrijkste punten die de FNV met deze notitie onder de aandacht brengt zijn als volgt:


-Fiscale erkenning als ondernemer: de FNV pleit voor het afschaffen van de absolute
1.225-uren-grens en wil deze naar rato toepassen op parttime zzp'ers, hybride starters en starters later in het jaar, zodat ook deze ondernemers - eveneens naar rato - in aanmerking kunnen komen voor de startersaftrek en investeringsaftrek.
-De FNV wil dat de regels voor de aftrekmogelijkheden voor kantoor- en werkruimte aan huis voor zzp'ers worden aangepast.
De FNV pleit voor een betaalbare mogelijkheid voor zzp'ers om zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.

-De FNV pleit voor minder administratieve lastendruk voor zzp'ers en meer aandacht vanuit de overheden voor de specifieke en bijzondere positie van de zzp'ers.
-De FNV wil dat de aanbestedingsregels van de overheid worden aangepast zodat ook zzp'ers of samenwerkingsverbanden van zzp'ers kunnen meedingen naar overheidsopdrachten.
-De FNV wil afspraken maken over minimum tarieven in sectoren waar de macht van de opdrachtgevers maakt dat de tarieven te veel onder druk komen te staan.

De volledige nota is beschikbaar en kan opgevraagd worden bij Marlous Westra, 020 530 43
43.

Over FNV Zelfstandigen
FNV Zelfstandigen is de vakbond voor zelfstandigen zonder personeel die als doelstelling heeft zonder winstoogmerk de belangen van de leden te behartigen. Zij doet dit door collectieve belangenbehartiging omtrent werk en inkomen, individuele belangenbehartiging rondom juridisch advies en incasso én het faciliteren van onderlinge contacten. Zij beoogt haar leden sociaal-economisch op de kaart te zetten als een derde groep onafhankelijke ondernemers met hun eigen identiteit ten opzichte van werkgevers en werknemers. FNV Zelfstandigen richt zich daarbij op de volgende sectoren: diensten, groen, handel, ICT, industrie, vervoer en zorg. FNV Zelfstandigen heeft ruim 8.000 leden en is een zelfstandige bond van de ruim 1,2 miljoen leden tellende FNV vakcentrale.


28)