Provincie Utrecht

Aansturing Jeugdzorg Utrecht kan beter

Onderzoek: Aansturing Jeugdzorg Utrecht kan beter

23-4-2007 -

Rapport beleidsauditcommissie aansturing Jeugdzorg aangeboden aan Provinciale Staten

Provinciale Staten van Utrecht hebben een onderzoek uitgevoerd naar de aansturing van de jeugdzorg in de provincie. Belangrijkste conclusie in het rapport, `Sturen in vertrouwen', is dat er te weinig vertrouwen bestaat tussen de betrokken partijen op bestuurlijk niveau, in het bijzonder tussen de provincie en Bureau Jeugdzorg Utrecht. Dit komt mede doordat Bureau Jeugdzorg Utrecht onvoldoende de wettelijke verantwoordelijkheid van de provincie voor de jeugdzorg erkent. Andere belangrijke conclusies zijn dat de provincie te weinig stuurt en dat er meer gestructureerd overleg moet plaatsvinden tussen de provincie, Bureau Jeugdzorg Utrecht en de zorgaanbieders. In het rapport worden duidelijke handvatten benoemd om de aansturing van de jeugdzorg te verbeteren. Op 23 april is het rapport in de vergadering van Provinciale Staten aangeboden door de extern voorzitter van de beleidsauditcommissie, de heer D.H.A. van Hemmen.

De beleidsauditcommissie heeft gesprekken gevoerd met alle betrokkenen en een aantal deskundigen. Naast de conclusie dat er te weinig vertrouwen is tussen verschillende partijen op bestuurlijk niveau, en dat de provincie meer moet gaan sturen op de inhoud, moet er meer gestructureerd overleg plaatsvinden tussen de provincie, Bureau Jeugdzorg Utrecht en de zorgaanbieders. De onderzoekscommissie heeft ook geconstateerd dat, ondanks de grote maatschappelijk druk die er op de jeugdzorg staat, er op het niveau van de praktische uitvoering goed werk wordt verricht.

Aanbeveling: in goed overleg sturen met visie
De beleidsauditcommissie heeft gekeken naar de taken en verantwoordelijkheden van alle partijen. Volgens de commissie is het belangrijk dat de provincie de verhoudingen tot de zorgaanbieders en het Bureau Jeugdzorg opnieuw beziet en daarbij niet alleen instrumentele sturing toepast, maar ook meer vanuit een heldere visie op de inhoud en relaties gaat sturen. Door regelmatig contact en vaste overlegmomenten moet het wederzijdse vertrouwen worden verbeterd. Provinciale Staten moeten als volksvertegenwoordiging hun kaderstellende en controlerende rol vervullen door jaarlijks de gang van zaken te evalueren en waar nodig bij te sturen.

Aanbeveling: sterkte-zwakte analyse zorgaanbod
Na het uitvoeren van een sterkte-zwakteanalyse moet duidelijk worden hoe de kwaliteit van het zorgaanbod verbeterd kan worden. Vanuit de provinciale verantwoordelijkheid voor de regie over de jeugdzorg moet er in overleg met de ketenpartners (zoals gemeenten, zorg- en onderwijsorganisaties) een meerjarenprogramma worden opgesteld waarin onder andere de prioriteiten staan voor de aansluiting van provinciale jeugdzorg op het lokale jeugdbeleid.

Onderzoek gericht op eigen functioneren provincie De aanleiding voor de beleidsaudit van Provinciale Staten was de gang van zaken in de jeugdzorg en het onderzoeksrapport "Diagnose Doelmatigheid Jeugdzorg Provincie Utrecht" dat Gedeputeerde Staten hebben laten opstellen (gepubliceerd september 2006). In dit onderzoeksrapport, waarvan de aanbevelingen ook de door de auditcommissie worden onderschreven, bleef de eigen provinciale rol buiten beschouwing. Dit was de reden waarom de auditcommissie van Provinciale Staten gekeken heeft naar de rol van de provincie in relatie tot alle partners in de jeugdzorg. Daarnaast heeft de auditcommissie kennis genomen van de aansturing in enkele andere provincies, zoals is weergegeven in het onderzoeksrapport van Cap Gemini dat op verzoek van de auditcommissie is opgesteld. Dit rapport is als zelfstandige bijlage toegevoegd aan het eindrapport. Het was bij de opdracht niet de bedoeling dat de auditcommissie aandacht zou besteden aan het lopende juridische proces van Bureau Jeugdzorg Utrecht en de provincie. Daar is de commissie in de gesprekken en dit rapport dan ook buiten gebleven.

Op 4 juni bespreekt de statencommissie voor Maatschappelijke ontwikkeling, Economie en Cultuur (MEC) het rapport van de auditcommissie. Op 2 juli buigen de leden van Provinciale Staten zich over de conclusies en aanbevelingen van de beleidsauditcommissie.> Eindrapport Sturen in vertrouwen (MS Word, 139 Kb)

Meer informatie: Pauline Bredt, telefoon 030-2582522