Geen bezuiniging op financiële compensatie chronisch zieken en gehandicapten GroenLinks

23 april 2007

Minister Klink van VWS wil de fiscale buitengewone uitgavenregeling overhevelen naar gemeenten. Daarmee denkt hij 400 miljoen euro te kunnen besparen. Het is volstrekt onduidelijk waar dat bedrag op is gebaseerd. GroenLinks kamerlid Kees Vendrik maakt zich dan ook grote zorgen. Zeker omdat uit onderzoek blijkt dat slechts 50% van de chronisch zieken en gehandicapten die recht hebben op de compensatie er ook gebruik van maakt.

Kees Vendrik stelt daarom opnieuw vragen aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Vragen van het lid Vendrik (GroenLinks) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de staatssecretaris van Financiën over de bezuiniging op de buitengewone uitgavenregeling (23 april 2007)


1. Herinnert u zich uw antwoorden op mijn vragen over de bezuiniging op de buitengewone uitgavenregeling (2060710460)?
2. Waarom zal het voor gemeenten wel mogelijk zijn om de doelgroep goed af te bakenen en is dat in de fiscaliteit niet mogelijk? Welke afbakening kunnen en moeten gemeenten maken die in de fiscaliteit niet mogelijk is?

3. Deelt u de mening dat het maatwerk via gemeenten al snel kan leiden tot rechtsongelijkheid? Zo nee, waarom niet?

4. Wilt u dit keer wel antwoord geven op de vraag waarop het bedrag van 400 miljoen euro is gebaseerd? Is dat toevallig gelijk aan de onverwachte stijging van de uitgaven in 2006?

5. In het rapport Naar integratie van buitengewone uitgaven en zorgtoeslag zijn de inkomenseffecten van de voorkeursvariant van het kabinet niet in kaart gebracht. Is de keuze van het kabinet dus tot stand gekomen zonder inzicht te hebben in die inkomenseffecten? Vindt u dat verantwoord? Als er wel inzicht is in de effecten, kan de Kamer dat onderzoek dan zo snel mogelijk ontvangen? Als de inkomenseffecten nog niet zijn onderzocht, bent u bereid dat alsnog zo snel mogelijk te doen?

6. Deelt u de mening dat verbetering van de huidige regeling danwel het ontwerpen van een nieuwe een zorgvuldige voorbereiding vergt in overleg met betrokken partijen? Bent u het dus met mij eens dat een bezuiniging van 400 miljoen volgend jaar, los van de vraag of het wenselijk is, hoe dan ook niet haalbaar is?