Bijleveld vraagt regering Aruba om opheldering uitspraken homohuwelijk



Staatssecretaris Ank Bijleveld-Schouten heeft de gevolmachtigd minister Croes van Aruba vanmiddag om opheldering gevraagd over een persbericht dat de Arubaanse regeringspartij MEP vorige week heeft uitgegeven. De staatssecretaris heeft laten weten de inhoud van het betreffende bericht voor Nederland volstrekt ongepast te vinden. Zij vindt dat de landen binnen het Koninkrijk op een respectvolle manier met elkaar moeten omgaan.

In de persverklaring van de MEP wordt onder meer gesteld dat normen en waarden in Nederland verloren zijn gegaan. Dat seks met kinderen van 12 jaar, abortus, euthanasie en homohuwelijk hier werkelijkheid zijn. En dat het Arubaanse volk niet wil dat dergelijke storende zaken door Nederland worden opgedrongen. Staatssecretaris Bijleveld verwacht van de Arubaanse regering dat zij afstand neemt van deze persverklaring.

In het gesprek is ook de uitspraak van de Hoge Raad inzake het homohuwelijk aan de orde geweest. De staatssecretaris heeft aangegeven dat Nederland er van uit gaat dat Aruba gevolg geeft aan het arrest van de Hoge Raad. Daarin wordt gesteld dat in Nederland gesloten homohuwelijken rechtsgevolgen hebben binnen het hele Koninkrijk. De staatssecretaris zal zich via de Gouverneur van Aruba op de hoogte laten houden hoe hieraan gevolg wordt gegeven. Over drie maanden wil zij van hem hierover een rapportage ontvangen.

Noot voor redacties (