Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Startceremonie van de wereldverkeersveiligheidsweek

Toespraak | 23-04-2007 | Den Haag | Minister Camiel Eurlings

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Dames en heren, jongens en meisjes,

Sommige mensen interesseren zich niet voor verkeersveiligheid. Ik snap dat niet. En jullie ook niet! Jullie interesseren je gelukkig wél voor verkeersveiligheid. Hoe ik dat weet? In de eerste plaats omdat jullie hier zijn, op de verkeersveiligheidsmarkt. En je ziet het aan de website gekopgoochem.nl. Die site heeft in anderhalve maand al meer dan 200.000 bezoekers getrokken! Ontzettend veel kinderen hebben een meerijbewijs uitgeprint, een kaartje verstuurd, of een cd gedownload. Met je meerijbewijs, of als je in de winkel een bon invult, kun je bij de schoenenwinkel van Van Haren een gratis Goochem ophalen. Dat hebben ook al héél veel kinderen gedaan. En als je Goochem het gordeldier nog niet kent, er staat een kraampje van Goochem, hier op de markt. Daar ga ik zelf zo ook nog even kijken.

Maar ik eerst moet ik twee dingen doen. Ik ga de winnaar van de prijsvraag van de Nationale Kidskrant bekend maken én ik ga de Wereldverkeersveiligheidsweek in Nederland openen. En omdat het eerste toch het spannendste is, begin ik daar maar mee!

Veel kinderen hebben een enquête ingevuld van de Nationale Kidskrant over verkeersveiligheid. En ik moet eerlijk zeggen, ik schrok er best van dat 75 procent van de kinderen wel eens bang is in het verkeer. Vooral auto's die te hard rijden, grote vrachtwagens en grote kruisingen vinden jullie eng. Dat snap ik ook, en daarom doe ik er zoveel mogelijk aan om het verkeer veilig te houden.

Maar veel van jullie hebben zelf ook goed nagedacht over hoe het verkeer veiliger kan. Want bij de enquête hoorde een prijsvraag voor het beste idee. En jullie hadden echt heel goede ideeën. Iemand stelde voor om gordels in trams te maken. Eén meisje wilde meer flitspalen langs de weg, zelfs als ze die uit haar eigen spaarpot moest betalen. Ook was er het idee voor een rubberen muurtje dat uit de weg omhoog komt, zodat auto's niet meer door rood kunnen rijden. Heel creatief, maar niet zo heel praktisch. Daarom is dit idee tweede geworden. Want er kan er maar één de winnaar zijn.

En dat is...Kevin Wittenberg uit Delft. Kevin vindt dat fietsers veel te vaak door rood rijden en bedacht als oplossing een slagboom. Die slagboom houdt de fietsers tegen, net als bij een spoorwegovergang. De jury noemt zijn oplossing simpel, creatief en praktisch goed uitvoerbaar. Bovendien had Kevin eigen foto's gemaakt en daar de slagboom ingetekend. Dat was veel werk met een mooi resultaat. Van harte gefeliciteerd, Kevin! Jij gaat samen met drie anderen naar Eurodisney. Een prachtige prijs! Je hebt hem verdiend.