Gemeente Medemblik

In beraad /uit de raad

Raadsvergadering 23 april 2007

Nieuw tijdens de raadsvergadering zijn de gasten van de raad en de sprekershoek.

Gasten van de raad
De gasten van de raad zijn inwoners uit de verschillende kernen van de gemeente Medemblik, die op basis van loting worden uitgenodigd als gast bij de raadsvergadering aanwezig te zijn. Het doel hiervan is de inwoners te betrekken bij het bestuur van de gemeente. De gasten worden ontvangen door drie leden van de raad, die onder meer een toelichting geven op de agenda, iets vertellen over de werkwijze van de gemeente en uiteraard over het functioneren van de gemeenteraad. Gast van de raad mevrouw G. Werkman uit Wognum: Het was een verrassing toen ik per brief werd uitgenodigd gast van de raad te zijn. Ik had wel eens iets op televisie gezien, maar het is leuk om het echt mee te maken. Ik merk tijdens deze vergadering dat de kernen nog veel meer moeten samenkomen.

De sprekershoek
De sprekershoek biedt iedere inwoner van de gemeente Medemblik de mogelijkheid zijn/haar mening te uiten over zaken van uiteenlopende aard, zolang het niet beledigend, racistisch, of in strijd met de openbare orde is. De sprekershoek vindt, voorafgaand aan de raadsvergadering, van 19.00 uur tot 19.30 uur plaats. Twee sprekers maakten gebruik van deze eerste sprekershoek. Er werd gesproken over het oneigenlijk gebruik van het voormalige Asielzoekerscentrum in Opperdoes als pension en over de vermeende afschaffing van de Gabberweek.

Belangrijkste item tijdens de vergadering

De publieke opkomst bij de raadsvergadering op 23 april was groot. Dit had vooral te maken met het agendapunt betreffende de toekomst van het kinderproject de Gabberweek. Rond de 50 personen, jong en oud, volgden op de publieke tribune gespannen de standpunten van de raadsleden over het bestaansrecht van het evenement.

De commotie was ontstaan na de bekendmaking van het college het jeugdbeleid, waar de Gabberweek onderdeel van uitmaakt, opnieuw te zullen beoordelen. Niet alleen kinderen, maar ook vaders, moeders, opas, omas en niet op de laatste plaats de organisatie van het evenement, maakten zich zorgen over de doorgang van de activiteiten. De raadsleden deelden deze zorg unaniem. Er werd gesproken over het grote sociaal-maatschappelijke belang van het evenement, de teleurstelling over de manier waarop het college het nieuws naar buiten heeft gebracht en de hevige reacties onder de inwoners: handtekeningenacties, brieven, etc. Alle fracties waren het erover eens dat de Gabberweek moet blijven. Niet alleen in 2008, maar ook in de daaropvolgende jaren. Bovendien zou de kern Medemblik moeten worden betrokken bij het evenement. Dit leidde uiteindelijk tot het indienen van een motie door de VVD-fractie.

Wethouder Posma stelde in zijn reactie dat het nooit de bedoeling is geweest de Gabberweek af te schaffen. Het college had wel aangegeven dat het jeugdbeleid opnieuw zal worden beoordeeld, maar ook dat de lopende projecten van 2007 gewoon doorgaan. Helaas is dit door de enorme publiciteit een eigen leven gaan leiden, waardoor de indruk is ontstaan dat de Gabberweek 2008 op het spel stond. De wethouder zei geen bezwaren te hebben tegen de inhoud van de motie, al wordt een objectieve beoordeling van het jeugdwerk hierdoor wel beperkt.

Onder luid applaus van het publiek werd de motie ongewijzigd aangenomen. De Gabberweek is een feit.