Arabische Europese Liga

Boek van Dyab Abou Jahjah

23 april, 2007 ; Posted 3 : 26 PM

In mijn boek breng ik een perspectief dat niet beweert een afstandelijke en objectieve weergave van de werkelijkheid te zijn. Het gaat om een geëngageerde en subjectieve weergave. Het enige waarin ik beweer objectief te zijn, zijn de feiten. Dit boek is niet in eerste instantie het verhaal van de oorlog in Libanon vorige zomer, noch is het een persoonlijk verhaal. De essentie is de achtergrond van het conflict in Libanon. Ik wil de oorsprong ervan duidelijk maken, en de link met Palestina en de internationale context duidelijk maken. In dat verband gaat het boek ook over de toekomst van het migratievraagstuk in Europa: de situatie van moslims in België en in Europa wordt beïnvloed door wat er in Palestina zal gebeuren.

Abou Jahjah hoopt dat zijn boek zal behandeld en ontvangen worden als een argument in het debat, maar gaf toe dat hij daar pessimistisch over is. Net zoals hij pessimistisch is over de toekomst van de Arabische wereld: daarover wil hij zichzelf niets wijsmaken.

"Ik ben pessimistisch, niet omdat ik dat graag ben, maar omdat de realiteit me dat ingeeft. De krachten van de status quo zijn nu eenmaal sterker dan die van de verandering. Voor mezelf, als deel uitmakend van de gegoede middenklasse, is dat geen ramp, maar wel voor de miljarden mensen op deze planeet die in armoede en ellende leven.

Abou Jahjah ziet zijn boek niet als een afscheid aan België, maar vindt wel dat zijn rol als activist in België uitgespeeld is.

"Hier is het voorbij, maar elders begint het pas. Ik heb in elk geval mijn rol vervuld. Het was nodig en ik heb het gedaan, maar nu is het aan anderen.

Bestel hier

Boek van Dyab Abou Jahjah
Marokko wil sterke binding met nieuwe generatie Christelijke zionisten willen liever geen moslimminister

D66 wil parlementair onderzoek naar terrorismebeleid

©2005 Arab-European League - Standing for the Rights of the Arab and Moslem communities in Europe