Ingezonden persbericht


Nederland 3 de hele avond in het teken van Johan Cruijff

Op 23 april staat Nederland 3 de hele avond in het teken van Johan Cruijff. Naar aanleiding van zijn 60e verjaardag werken TROS, NPS, VARA, VPRO en NOS samen voor een avondvullend programma over de bekendste Nederlander ter wereld. Presentator van de avond is Tom Egbers. Vanuit NOS Studio Johan Cruijff geeft hij om 18.00 uur het startschot voor de thema-avond. Daarna volgen Z@PP Sport, Klokhuis, De Wereld Draait Door, Holland Sport en drie NOS reportages over Johan Cruijff.

Johan Cruijff trapt af in Z@PP Sport
Ron Boszhard interviewt de grote voetballegende. Bovendien krijgt een jonge speler de fijne kneepjes van het vak bijgeleerd door de meester zelf. Bovendien spelen andere grote namen als Marco van Basten, Ajax-trainer Henk ten Cate en Klaas-Jan Huntelaar de typische Cruijff bewegingen na. Ten slotte bieden de Z@PP kijkers Johan een bijzonder verjaardagscadeau aan: een cheque die zij zelf bij elkaar hebben verdiend voor de Johan Cruijff Welfare Foundation.

NOS reportages: uniek materiaal
De NOS reportages bevatten beelden die niet eerder uitgezonden zijn. Bijvoorbeeld over die andere belangrijke sport in Cruijffs leven: honkbal. In zijn team zaten onder anderen KLM-topman Leo van Wijk en NOS-presentator Ronald Boot. Ook zijn voor het eerst beelden te zien van vóór het debuut van Johan Cruijff in Ajax 1. Er is een reconstructie gemaakt van zijn debuutjaar waarin we Cruijff in actie zien tijdens de klassiekers tegen Feyenoord en PSV. Was hij eigenlijk meteen al zo goed?

NOS Reportages: buitenlandse avonturen
Een van zijn mooiste doelpunten maakte Cruijff in de Verenigde Staten. Die beelden zijn nooit te zien geweest in Nederland. Tijdens de thema-avond wel, dankzij Eelco Bosch van Rosenthal en Pieter van Os. Uit gesprekken met o.a. een teammanager, oud-teamgenoten en de eigenaar van een Italiaans restaurant waar Cruijff altijd kwam, blijkt hoe Cruijff zijn plezier terugkreeg in het voetballen. Van Cruijffs 'andere Spaanse periode', bij Levante, is weinig bekend. De NOS ging erheen, sprak met fans en spelers uit die tijd en dook de enige twee doelpunten op die Cruijff maakte voor Levante.

Holland Sport: Cruijff en Feyenoord
VPROŽs Holland Sport besteedt aandacht aan het ene seizoen dat Cruijff in Rotterdam speelde. Gedreven door rancune over zijn behandeling door het Ajax-bestuur, maakte Cruijff in '83 een onvoorstelbaar geachte overstap naar Feyenoord. Veel Rotterdamse fans hadden aanvankelijk moeite met de ras-Ajacied, maar de tegenstand verdween snel. Ondanks de 8-2 nederlaag van Feyenoord tegen Ajax in het Olympisch stadion, pakte Feyenoord de landstitel en de KNVB-beker. Cruijff speelde zijn laatste officiële wedstrijd als 37-jarige in het shirt van Feyenoord. Een shirt dat hem eigenlijk niet paste. Uitzendschema Thema-avond 'Johan Cruijff 60', maandag 23 april:

18:00 uur Opening vanuit Studio Johan Cruijff (NOS) 18.02 uur Z@PP sport (TROS)
18:21 uur Klokhuis (NPS)
18:42 uur NOS Jeugdjournaal
18:58 uur NOS-reportages, deel 1
19:30 uur De Wereld Draait Door (VARA)
20:28 uur Holland sport (VPRO)
21:21 uur NOS-reportages, deel 2
21:58 uur NOS-reportages, deel 3
22:29 uur NOS Journaal op 3
22:34:00 NOS Sportjournaal

(wijzigingen voorbehouden)

NPO Televisie Programmering
' +31 (0)35 6777458
7 +31 (0)35 6777412
amber.koman@omroep.nl www.omroep.nl/npo

NPO
NPO-gebouw
Sumatralaan 45
Postbus 26444
1202 JJ Hilversum
_________________


---- --