Provincie Flevoland



Wereldverkeersveiligheidsweek: Veel activiteiten in Flevoland

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft de week van 23 tot en met 27 april 2007 uitgeroepen tot
Wereldverkeersveiligheidsweek. Het centrale thema is verbetering van de verkeersveiligheid van jonge verkeersdeelnemers van 0 tot 24 jaar. De kernboodschap is dat je verkeersveiligheid als samenleving niet cadeau krijgt. Daar moeten we ons samen (overheid, maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven en burgers) voor blijven inspannen, nu en in de toekomst. Het Vervoerberaad Flevoland zal in de
Wereldverkeersveiligheidsweek extra aandacht vragen voor haar projecten die gericht zijn op jonge verkeersdeelnemers.


1,2 miljoen doden

Wereldwijd vallen er jaarlijks 1,2 miljoen doden als gevolg van een verkeersongeval. Onder 5-24 jarigen is verkeersonveiligheid wereldwijd de tweede doodsoorzaak. In Nederland zelfs doodsoorzaak nummer 1! Reden genoeg dus voor de VN om het thema jongeren te kiezen voor de eerste Wereldverkeersveiligheidsweek met als opdracht burgers en politici te stimuleren om actief te blijven werken aan een verkeersveiliger leefomgeving.

Programma in Flevoland

Tijdens de Wereldverkeersveiligheidsweek worden zowel op landelijk als provinciaal niveau vele activiteiten georganiseerd. Elke dag staat daarbij een bepaald onderwerp rondom jongeren en verkeer centraal, zoals schoolgaande kinderen en (brom-)fietsers. In de Flevoland vinden de volgende activiteiten plaats:


- De start van het project JongLeren in het verkeer voor peuterspeelzalen;


- Bromfietsproject Easy Riders;


- Project rondom de autogordel en kinderzitjes;


- Uitreiking van het Verkeerveiligheidslabel Flevoland op 2 scholen in het basisinderwijs.


- Project dode jhoek bij vrachtauto's op een basisschool.

Extra informatie

Een overzicht van alle activiteiten staat op de speciaal gemaakte site www.wereldverkeersveiligheidsweek.nl.

Afsluiting

Op 27 april worden de Nederlandse activiteiten tijdens de Wereldverkeersveiligheidsweek op passende wijze afgesloten met het Jongerenverkeersdebat in de Oude Zaal van de Tweede Kamer, georganiseerd door jongerenorganisatie Team Alert en Veilig Verkeer Nederland.