NMBS

Nieuwe winkelgalerij opent in Brussel-Centraal

19/04/2007

Belangrijke fase in modernisering station afgerond

Volgende week maandag (23 april) wordt een nieuwe mijlpaal bereikt in het moderniseringsprogramma van het station Brussel-Centraal. Dan wordt een nieuwe centrale gang geopend op het tussenverdiep van het station. Aan weerszijde van die gang openen een vijftiental handelszaken met een uitgebreid gamma producten. De modernisering van het station gebeurt met veel aandacht voor de veiligheid, een betere toegankelijkheid voor de reizigers en een meer overzichtelijke indeling van de ruimte.

Op het tussenverdiep van het station Brussel-Centraal wordt op 23 april een nieuwe centrale gang in gebruik genomen. Aan beide zijden van die gang bieden voortaan een vijftiental winkels hun diensten en waren aan. De bezoekers van het station kunnen er terecht in een kleine supermarkt, verschillende horeca- en broodjeszaken, een dagbladhandel, een apotheek, een parfumerie, een chocoladewinkel en een kledingszaak. Dit aanbod zal in de toekomst trouwens nog uitbreiden, wat het station nog meer tot een kloppend hart in de stad zal maken.

De gang ligt in het verlengde van de brede monumentale trap en is ook uitgerust met een ruime wachtzaal waarvoor binnenkort nog stijlvol meubilair wordt geleverd.

Ingang Madgalena weer open
Vanuit de nieuwe gang, waar de afwerking van de plafonds en de aankleding van de centrale zuilen nog moet worden afgerond, kunnen de reizigers rechtstreeks naar de perrons. In een eerste fase dient dit nog te gebeuren via voorlopige metalen trappen die later worden vervangen door roltrappen. De gang wordt ook uitgerust met een nieuwe omroepinstallatie.

Blikvanger op het einde van de gang is een majestueuze glazen koepel, waardoor er daglicht doordringt in de nieuwe zone. Dit glazen dak heeft een diameter van negen meter en bevindt zich op straatniveau ter hoogte van de Keizerinlaan en de Infante Isabellestraat.

De ingang Magdalena, die meer dan een jaar dicht was, wordt opnieuw een van de belangrijkste toegangen vanuit het (oude) stadscentrum.

Vernieuwing van de perrons
Sinds november 2005 wordt in opdracht van Infrabel ononderbroken gewerkt op de perrons. De perrons 1/2 en 5/6 werden verlengd, zodat ook daar lange treinen kunnen stoppen. Op alle perrons werden voor de bijkomende toegangen nieuwe trappenkokers gebouwd. Nu komen de perrons zelf aan de beurt: de vloerbekleding wordt vernieuwd, er komt meer licht en een betere geluidsinstallatie en de geluidsimpact van de treinen wordt aangepakt.

Vanaf mei wordt de huidige vloer op de perrons uitgebroken en vervangen. Om de hinder te beperken wordt hieraan hoofdzakelijk in het weekend gewerkt. De definitieve uitrusting van de perrons is gepland in 2008.

Nieuwe en vernieuwde stationsingangen
De volledige vernieuwing van de ingang Putterij gaat van start. Ook de handelszaken nabij de ingang komen aan de beurt. Bovendien wordt er een rechtstreekse verbinding gemaakt met de lokettenzaal. Een omweg via de tussenverdieping, langs het Europakruispunt of Kantersteen zal dan niet meer nodig zijn. Op het tussenverdiep worden ook de andere commerciële ruimten, de toiletten, het plafond en de vloerbekleding vernieuwd.

Om de toegankelijkheid van het station nog te optimaliseren, wordt aan de Keizerslaan een nieuwe toegang gebouwd voor wie uit de richting van de Kunstberg komt, en wel aan de voet van de trappen aan het Dynastie-gebouw. Die toegang zal begin 2008 worden geopend. De bezoekers komende van de Keizerslaan of de Albertina moeten dan niet langer doorlopen tot de hoofdingang of de ingang Kantersteen.

Brussel-Centraal volledig in het nieuw in najaar 2008 Na de zomer van volgend jaar zal het station Brussel-Centraal zijn omgevormd tot een hedendaags, ruim en comfortabel station voor een stijgend aantal bezoekers. Momenteel telt het station zowat 140.000 reizigers per dag. Het is hiermee het drukste van België.

De modernisering van het vijftig jaar oude station van België was noodzakelijk om de capaciteit te vergroten en het comfortniveau te verhogen. Het accent ligt op de veiligheid, een betere toegankelijkheid voor en doorstroming van de klanten en een meer overzichtelijke indeling van de ruimte.

De renovatie vertegenwoordigt een investering van 33 miljoen euro voor de NMBS-Groep. De werken op de tussenverdieping en de perrons zijn geraamd op 22,5 miljoen euro. De hele operatie gebeurt met het opperste respect voor de waardevolle architectuur van het gebouw van de hand van Victor Horta.