Provincie Drenthe

Programma betrekt jongeren actief - Wereldverkeersveiligheidsweek in Drenthe
20 Apr 2007

Van 23 tot en met 29 april vindt de eerste
Wereldverkeersveiligheidsweek plaats. Op initiatief van de Verenigde Naties is het thema gericht op de veiligheid van jonge verkeersdeelnemers. In Drenthe is gedurende de hele week extra aandacht voor activiteiten rond verkeersveiligheid. Zo ontvangen scholen het Drents Verkeersveiligheidslabel, kunnen mensen in Emmen kennismaken met het succesvolle project Alcoholvrij op Weg en leggen kinderen het praktisch verkeersexamen af.

Aan het begin van de Wereldverkeersveilighiedsweek maakt Minister Camiel Eurlings in den Haag de ongevalscijfers van 2006 bekend. Wereldwijd komen per jaar bijna 1.200.000 mensen om als gevolg van een verkeersongeluk. Ruim 40% daarvan is tussen 0 en 25 jaar oud. In Nederland komt een kwart van de ongeveer 800 verkeersdoden uit de jeugdige leeftijdsgroep en een derde van de ruim 18.000 ziekenhuisgewonden. Belangrijke oorzaken van het grote aandeel van kinderen en jongeren onder de verkeersslachtoffers zijn onervarenheid, beperkte regelkennis en onderschatting van risico's.

Meer verkeersveiligheid krijg je als samenleving niet kado. Naast de overheid moeten ook weggebruikers zelf en organisaties een actieve rol nemen om het verkeer veiliger te maken. In Nederland zetten veel instanties en vrijwilligers zich in om de veiligheid van jonge verkeersdeelnemers te verbeteren. In de Wereldverkeersveiligheidsweek kunt u zien hoe dat gebeurt, zowel op landelijk als lokaal niveau.

Bij de Nederlandse activiteiten in de Wereldverkeersveiligheidsweek werken de volgende partijen samen: Ministerie van Verkeer en Waterstaat, provincies, gemeenten, politie, VVN, ANWB, Fietsersbond, BOVAG, Team Alert en SWOV.

Kijk voor informatie ook op www.wereldverkeersveiligheidsweek.nl