KNHS


Van Asten elfde in wereldbeker finale (2)
23 april 2007

LAS VEGAS (KNHS) - In de tweede manche van de derde en finale wedstrijd leek Leopold van Asten (Duizel) zich samen met VDL Groep Fleche Rouge helemaal te revancheren voor zijn tegenvallende eerste rit in de eerste manche (2 springfouten) in het Thomas and Mack Centre te Las Vegas, waar gestreden werd om de Rolex FEI World Cup voor springruiters. In de landing na een enorme oxer struikelde Fleche Rouge, waardoor Van Asten ineens met bijna lege handen op zijn paard zat. Leopold probeerde te redden wat er te redden viel, maar kreeg zijn paard niet meer passend bij de enorme triple bar die hem wachtte. De eerste fout was gemaakt en ook van de laatste hindernis tikte het duo een paal uit de ondersteuning. In plaats van de tweede plek die hij zou hebben behaald met een foutloze rit restte hem de elfde plaats in de eindrangschikking.

Het was voor paard en ruiters een loodzware opgave die er op de finale dag stond opgesteld en uiteindelijk wist alleen de Duitse, voor Stal Tops uit Valkenswaard rijdende, Daniel Deusser met Air Jordan Z beide manche foutloos af te leggen, waardoor hij als een komeet in het klassement omhoog schoot naar de tweede plaats, achter de Zwitserse routinier Beat Mändli met Ideo du Thot, die deze editie van de wereldbeker finale winnend wist af te sluiten. Naast Deuser wisten slechts drie combinaties beide manches met één springfout af te sluiten.
De Zwitser Steve Guerdat, die voor de finale wedstrijd begon samen met de Duitse Meredith Michaels-Beerbaum aan de leiding ging, viel terug naar de derde plaats, die hij moest delen met landgenoot Markus Beerbaum. Meredith Michails-Beerbaum was uit het klassement gevallen door een communicatiestoring tussen de amazone en haar paard Shutterfly. De combinatie kwam in lichte problemen op een behoorlijke oxer. Shutterfly rekte zich tot het uiterste en terwijl Michaels dacht de hulpen te geven om een scherpe wending te gaan maken naar rechts keerde het paard zich tegen de hulpen en ging linksaf, met als gevolg dat één van de grote favorieten voor de zege werd gedegradeerd tot zandruiter, waarop diskwalificatie volgde.
Gerco Schröder (Tubbergen) werd met twee fouten in de eerste ronde en een foutloze tweede omloop uiteindelijk 15de in de eindstand. "Het liep vanaf de eerste wedstrijd niet lekker en pas in de tweede manche van de finale wedstrijd had ik de mij vertrouwde Eurocommerce Milano weer onder me. Toen pas voelde het echt goed", aldus Gerco Schröder, die in de derde wedstrijd zesde werd.
Leopold van Asten had de ziekte in. "Fleche Rouge was in de eerste ronde op zondag net even te flegmatiek. Ik kreeg haar niet lekker aan het lopen en de absolute springkracht die haar in de twee eerste wedstrijden kenmerkte kon ik niet aanspreken. In de tweede ronde was ze weer als vanouds en had ik echt het gevoel dat we dat we foutloos zouden kunnen blijven, tot die struikeling in de landing. Dan is niet alleen de controle weg, maar ook de concentratie en daardoor ontstaat dan ook nog eens een tweede springfout. Dit is echt balen", aldus Van Asten.
Bondscoach Rob Ehrens was positief gestemd. "We hebben een goed indoor seizoen achter de rug, met de nodige successen. We mochten met drie ruiters naar de finale en daar kan ik tevreden mee zijn", aldus Ehrens.

Duitsland was weer zeer sterk aanwezig in Las Vegas, want onder de eerste acht combinaties in het klassement bevonden zich maar liefst zes Duitsers. Alleen twee Zwitsers, Mändli en Guerdat, wisten de Duitse hegemonie te doorbreken. In de zijlijn was er nog een aardig succes voor Leon Melchior. De in zijn bezit zijnde hengst Air Jordan Z won onder Daniel Deusser de finale wedstrijd door als enige beide manches foutloos te blijven, wat hem de tweede plaats in de eindstand opleverde. Zijn dochter Judy-Ann Melchior legde in die wedstrijd met Grande Dame Z beslag op de tweede plaats.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Einduitslag 29e Rolex FEI World Cup springen:


1) Beat Mändli (Zwi) - Ideo du Thot - 5

2) Daniel Deusser (Dui) - Air Jordan Z - 11
3) Markus Beerbaum (Dui) - Leena - 12
3) Steve Guerdat (Zwi) - Tresor V - 12
5) Marcus Ehning (Dui) - Gitania - 13
6) Alois Pollmann-Schweckhorst (Dui) - Candy - 14 6) Christian Ahlmann (Dui) - Cöster - 14
8) Marco Kutscher (Dui) - Cash - 15
8) McLain Ward (USA) - Sapphire - 15
10) Malin Baryard-Johnsson (Zwe) - Butterfly Flip - 17 11) Leopold van Asten (Duizel) - VDL Groep Fleche Rouge - 18 15) Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce Milano - 24

Uitslag Rolex FEI World Cup Jumping Final III:


1) Daniel Deusser (Dui) - Air Jordan Z - 0 / 0
2) Judy-Ann Melchior (Bel) - Grande Dame Z - 0 / 4
3) Beat Mändli (Zwi) - Ideo du Thot - 4 / 0 6) Gerco Schröder - Eurocommerce Milano - 8 / 0 17) Leopold van Asten - VDL Groep Fleche Rouge - 8 / 8

Meer info zie:
www.worldcuplasvegas.com
onder 'participants' kunt u de informatie over alle deelnemers vinden. of www.horsesport.org (de website van de FEI)