Politie Friesland

Politieberichten van maandag 23 april

Fryslân, 23-04-2007 o Politieberichten van zondag 22 april 11.00 uur t/m maandag 23 april 07.00 uur

Leeuwarden: drie vrouwen aangehouden na vuurwapengebruik
De politie heeft zondagochtend drie vrouwen van 37, 38 en 43 jaar uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van poging doodslag, vernieling en vuurwapenbezit. s Nachts was de 38-jarige vrouw naar de woning van een 42-jarige man in de Jelle Bangastraat gegaan. De bewoner was niet thuis. Ze brak de deur open en vernielden het interieur. Ook het dak van de cabriolet van de man werd vernield. Er werd voor duizenden euro's schade aangericht. s Ochtends omstreeks 07.30 uur ontdekte ze waar de man wel was, namelijk in een woning aan de Pioenstraat. De 38-jarige ging samen met de andere twee dames naar deze woning. De vrouwen stapten uit en riepen naar de man. Toen die niet reageerde, schoot de 38-jarige twee keer met een vuurwapen, een keer door het ruit van de woonkamer en een keer door het ruit van de slaapkamer. Niemand raakte daarbij gewond. Daarna vertrokken de verdachten. Door de politie werd direct een onderzoek ingesteld. Op grond van sporen en getuigenverklaring werd duidelijk dat de verdachte de schutter moest zijn. Drie kwartier later meldden de verdachten zich vrijwillig aan het bureau. Ze zijn aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Het vuurwapen is door de politie inbeslaggenomen. De verdachten zijn in verzekering gesteld en zitten nog vast. De aanleiding tot de vernieling en het vuurwapengebruik ligt vermoedelijk in de relationele sfeer.

Heerenveen: politie onderzoekt vernielingen van autos
De politie heeft zondagochtend op de Ratelaar aangiftes opgenomen van vernieling van autos. In de nacht van zaterdag op zondag werden de buitenspiegels van vijf autos vernield. De politie stelt een nader onderzoek in.

Gerkesklooster: fietsster gewond na aanrijding
De politie heeft zondagmiddag op de Izermieden een aanrijding afgehandeld, waarbij een 58-jarige fietsster uit Surhuisterveen gewond raakte. De vrouw was door onbekende oorzaak gevallen met haar fiets. Het slachtoffer liep hierdoor letsel op aan haar gezicht en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Nij Beets: rijden onder invloed
De politie heeft zondagmiddag op de Swynswei een 22-jarige automobilist uit Aldeboarn aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed en het rijden zonder rijbewijs. Tijdens een snelheidscontrole met lasergun op Swynswei passeerde de bestuurder met 96 kilometer per uur, terwijl 60 kilometer is toegestaan. De verdachte kreeg een stopteken maar hij negeerde deze. Na een korte achtervolging konden de agenten de bestuurder achterhalen. Hij bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs en na blaastest blies de verdachte een A. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 130 ug/l, goed voor een rijverbod van een uur en een proces-verbaal. Tevens kreeg de man een proces-verbaal voor het rijden zonder geldig rijbewijs.

Olterterp: automobilist licht gewond na eenzijdig ongeval De politie heeft zondagavond een eenzijdig ongeval op de Van Harinxmaweg afgehandeld, waarbij een 23-jarige automobilist uit Beetsterzwaag licht gewond raakte. De man verloor door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur en belandde met zijn auto in de berm. Hier raakte hij een reclamepaal, waarna de auto via het fietspad in een sloot tot stilstand kwam. De automobilist werd ter plaatse onderzocht door het ambulancepersoneel. Hij bleek alleen wat schaafwonden te hebben. Zijn twee inzittenden kwamen met de schrik vrij.

Drachten: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding De politie heeft zondagavond op Nijtap het rijbewijs van een 26-jarige automobilist uit Drachten ingevorderd na een forse
snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde een snelheidscontrole met lasergun met 109 kilometer per uur, terwijl op dit weggedeelte 50 kilometer is toegestaan. De Drachtster zijn rijbewijs werd ingevorderd en tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.