Ingezonden persbericht


maandag 23 april 2007

Persbericht

Art.1 voor iedereen
Nieuwe landelijke vereniging tegen discriminatie

Op de Hofplaats in Den Haag, op de monumentale bank waar artikel 1 van de grondwet in gebeiteld staat, presenteert Minister van Justitie Hirsch Ballin vandaag de nieuwe landelijke vereniging tegen discriminatie: Art.1 . Art.1 voorkomt en bestrijdt alle vormen van discriminatie op welke grond dan ook. Hiermee streeft Art.1 voor iedereen gelijke behandeling na zoals verwoord in de grondwet. Herman Meijer, bestuursvoorzitter van de vereniging, noemde Art.1 dan ook: "de hulptroepen van de grondwet".

Anti Discriminatie Buro Noord Holland Noord

Wij, Anti DiscriminatieBuro Noord Holland Noord zijn lid van deze nieuwe landelijke vereniging.

Onze nieuwe naam is per vandaag:

Art.1 Bureau Discriminatiezaken Noord Holland Noord.

In onze regio blijven wij aanspreekpunt voor ondersteuning en advies bij klachten, organisatie van projecten, advies over beleid, voorlichting en registratie van meldingen van discriminatie.

Wij zullen u nader over onze nieuwe naam en nieuwe huisstijl berichten in een aparte pr-campagne, later dit jaar.

Art.1

In de nieuwe vereniging, Art.1, brengen lokale antidiscriminatiebureaus (ADB's) en het voormalige Landelijke Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) hun kennis en expertise bijeen over het voorkomen en bestrijden van discriminatie. De vereniging biedt onder meer ondersteuning en advies bij klachten, doet onderzoek, geeft voorlichting en beleidsadvies en registreert meldingen van discriminatie. Art.1 volgt op de voet welke problemen er spelen in de samenleving. Binnen Europa is zo'n landelijke vereniging uniek.

Discriminatie

Iedereen kan zelf of in de omgeving te maken krijgen met discriminatie (sekse, huidskleur, leeftijd, handicap etc.). Met vragen en klachten over discriminatie kan iedereen terecht bij een antidiscriminatiebureau in de buurt voor deskundige hulp en advies. Deze bureaus komen binnenkort ook in delen van het land waar Art.1 nu nog niet vertegenwoordigd is. Organisaties met vragen over wat discriminatie is, hoe je het kunt voorkomen en wat je kan doen om het te bestrijden, kunnen eveneens terecht bij Art.1.

Kwaliteit

De leden van Art.1, de antidiscriminatiebureaus, voldoen aan het kwaliteitskeurmerk van Art.1. Hierbij gaat het om werkmethoden, ethiek en registratiemethodiek. Het landelijk bureau (het voormalige LBR) is expertisecentrum en is dienstverlenend aan leden.


---

Noot voor de redactie,