Ingezonden persbericht


Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie

Persbericht

|Datum|:|23 april                                                         |
Paardensportorganisaties willen kansen Natura 2000 benutten

ERMELO (KNHS) - Onder het motto 'Meer natuur, vitale natuur' wijst het ministerie van LNV de komende jaren 162 Natura 2000 gebieden aan in Nederland. Deze gebieden zijn onderdeel van het Europese Natura 2000 programma, een ambitieus plan om de natuur in Europa als geheel te beschermen en te ontwikkelen.

De Europese Unie wil daarmee het leefgebied van flora en fauna beschermen. De Natura 2000-gebieden zijn een essentieel onderdeel van het landschap waarin mensen wonen, werken en recreëren. Ook de paardensport levert in toenemende mate een bijdrage aan het landschap nu het landelijk gebied een omslag kent van agrarisch naar multifunctioneel. Het aantal hippische bedrijven (maneges, trainingstallen, (op)fokbedrijven, hengstenhouderijen) en het aantal hobbymatige paardenhouders stijgt sterk. Er worden per jaar 17 miljoen buitenritten gemaakt door ruiters en menners, bij voorkeur in de vrije natuur. Daarmee is de aanwijzing en het beheer van de Natura 2000-gebieden ook van groot belang voor de paardensport en -houderij.

De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) en de Sectorraad Paarden (SRP) onderschrijven het doel van Natura 2000: 'meer en vitale natuur'. De natuurgebieden waar het om gaat, bijvoorbeeld de Veluwe, hebben niet alleen een grote ecologische waarde maar zeker zo belangrijk is de economische en maatschappelijke waarde. Veel paardenhouderijen, professioneel en hobbymatig, zijn in of nabij een natuurgebied gevestigd. Ook het buitenrijden vindt plaats in diezelfde natuurgebieden. De SRP en de KNHS zijn van mening dat hippische bedrijfsmatige en recreatieve activiteiten goed inpasbaar zijn in de ecologische uitgangspunten van een groot deel van de Natura 2000-gebieden. Dat lukt als van beide kanten de balans gezocht wordt. In veel natuurgebieden is deze balans al gevonden; van die ervaring kan geprofiteerd worden. Zowel de beleidsnota 'Visie Paard en Landschap' van het ministerie van LNV (juli 2006) als de nota 'Paardenhouderij en Ruimtelijke Ordening' van de SRP en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (mei 2006) bieden handvatten.

Vanuit deze positieve instelling willen de KNHS en SRP een actieve bijdrage leveren aan de verdere agendasetting voor de realisatie van Natura 2000. Ook bij de totstandkoming van de beheerplannen die voor elk Natura 2000-gebied worden opgesteld zal de KNHS graag een rol spelen. Een uitnodiging van het ministerie van LNV aan maatschappelijke organisaties om deel te nemen in dit proces is bij de KNHS en SRP van harte welkom.

Meer informatie over Natura 2000: www.minlnv.nl/natuurwetgeving