Gemeente Amstelveen toont geen genade met boerderijwoning


AMSTELVEEN, 20070423 -- De "ambtenaren-soap", waarvan in januari de laatste aflevering eindigde met de uitspraak van de rechter dat de Gemeente Amstelveen "verre van adequaat en met name ook bepaald ontijdig heeft opgetreden", blijkt toch nog een vervolg te krijgen. De gemeente is tegen de uitspraak van de arrondissementsrechter in beroep gegaan bij de Raad van State en vaardigde een nieuw dwangbevel uit, nu tegen de echtgenote van "hoofdrolspeler" M.A. Saad, eigenaar van een boerderijwoning aan de Bankrasweg in Amstelveen.

Maandagochtend opende mevrouw Saad een brief van burgemeester Van Zanen en kreeg de schrik van haar leven. Dwangbevel in naam der Koningin tot het betalen van 100.000 euro met beslaglegging op de eigendommen van haar man.

Het begon allemaal 20 jaar geleden op een ouderavond waar meneer Saad en docent Regouin een aanvaring hadden over het onderwijs aan hun dochter. Saad wist Regouin daarbij kennelijk zodanig te grieven dat deze, eenmaal wethouder geworden voor GroenLinks, het treiteren van de Amstelvener tot speerpunt van ambtelijk beleid maakte. In 15 jaar tijd werd maar liefst 150 keer beslag gelegd op de woning van Saad en gedreigd met uitzetting en sloop.

De gemeente meent dat de boerderijwoning illegaal is gebouwd en afgebroken moet worden omdat ze strijdig is met het bestemmingsplan. Saad meent dat de gebouwen al bestonden voordat het bestemmingsplan in werking trad.

In januari van dit jaar gaf de Arrondissementsrechtbank van Amsterdam Saad gelijk en veroordeelde de gemeente tot het betalen van alle kosten. De "reality soap" zou hiermee tot een einde zijn gekomen wanneer de nieuwe burgemeester van Amstelveen Jan van Zanen (VVD) namens al zijn ambtenaren excuses had aangeboden. Maar in plaats daarvan ging de gemeente in hoger beroep bij de Raad van State.

Door het nieuwe beslag op zijn woning kan Saad zijn hypotheek niet meer aflossen en dreigt de woning executoriaal verkocht te worden. Volgens Saads advokaat is de kans gering dat de gemeente Amstelveen de zaak in hoger beroep alsnog gaat winnen maar met de nieuwe beslaglegging is ze een uitputtingsslag begonnen met het doel de zaak te rekken en Saad zo alsnog van zijn erf te verdrijven.

Saad is woedend: "Bij de burgemeester lijken alle stoppen gesprongen te zijn", zegt Saad, "hij probeert mijn gezin kapot te maken door mijn echtgenote, een gewone huisvrouw zonder eigen inkomsten, radeloos te maken en geestelijk te tiranniseren met een zinloze aanslag van 100.000 euro." Hij stelt ook de ambtenaren verantwoordelijk die de maatregelen van burgemeester Van Zanen en wethouder Regouin ten uitvoer leggen. "Voor gemeentesecretaris Schurink lijkt het doel alle middelen te heiligen en gemeentejurist Van Miert schaamt zich er niet voor onwettige praktijken van de gemeente te legaliseren en fatsoenlijke staatsburgers te illegaliseren."

De "reality soap" in Amstelveen heeft weer genoeg stof om tot in lengte van dagen door te gaan. De Amstelveense burger heeft het nakijken, met de affaire heeft de gemeente nu al meer dan een half miljoen euro aan kosten over de balk gegooid.