Ingezonden persbericht


Persbericht

Apeldoorn, 26 maart 2007

Be Informed demonstreert overheidsbrede zoekdienst op Overheid & ICT

Be Informed, aanbieder van producten voor het toepasbaar en productief maken van kennis en informatie, zal op zijn stand op Overheid & ICT (hal 10, B023) de overheidsbrede zoekdienst laten zien, die het bedrijf in opdracht van de Stichting ICTU ontwikkeld heeft. De overheidsbrede zoekdienst maakt overheidsinformatie via websites van de overheid toegankelijk. Uiteindelijk zal de zoekdienst de informatie van meer dan 1600 websites van overheidsorganisaties, provincies, gemeenten en waterschappen ontsluiten.

Het uitgangspunt van de zoekdienst is het toegankelijk maken van alle publieke digitale informatie van de overheid. Burgers en organisaties eisen van de overheid steeds meer transparantie en een dienstverlening die rekening houdt met hun eigen specifieke situatie. Het is lastig de juiste informatie bij de vele overheidsinstanties te vinden. De overheid wil burgers, organisaties en ambtenaren echter wel graag helpen de juiste overheidsinformatie te vinden. De overheidsbrede zoekdienst is één van de middelen van de Stichting ICTU om overheidsdiensten en overheidsinformatie zo veel mogelijk via internet toegankelijk te maken. In de zoekdienst zijn voorzieningen opgenomen om vragen van burgers en organisaties vanuit hun context te vertalen naar het informatie- en dienstenaanbod van de overheid.

Centraal in de zoekdienst staat Be Informed, een product suite voor het toepasbaar en productief maken en verrijken van kennis. De Be Informed Product Suite neemt de gebruiker als uitgangspunt voor het ontsluiten van informatie. Be Informed structureert content vanuit verschillende, authentieke bronnen van de Nederlandse Overheidskennisbank, die bestaat uit meer dan 1000 overheidssites, decentrale regelgeving, bekendmakingen, vergunningen, officiële publicaties, overheidsorganisaties en productcatalogi, maar ook publicatiestandaarden voor synoniemen en webmetadata. De informatie wordt met behulp van navigatie- en publicatietools op een overzichtelijke en begrijpelijke manier aangeboden. De informatie kan met behulp van persoonlijke profielen, attenderingen en specifieke vraag- en navigatiestructuren ook op maat van de gebruiker aangeboden worden.

Overheidsorganisaties, die zich bij de overheidsbrede zoekdienst willen aansluiten, krijgen toegang tot een platform, dat speciaal voor de Nederlandse overheid is ingericht. Een groot aantal organisaties maakt al gebruik van de zoekdienst. De zoekdienst voldoet uiteraard volledig aan de door de overheid gestelde webrichtlijnen en kan worden ingericht, conform de webmetadata standaard en controlled vocabularies, die door de overheid gedefinieerd zijn. De dienst kan eenvoudig geïmplementeerd worden zonder dat bestaande bronnen of ICT-voorzieningen moeten worden aangepast en kan bovendien naadloos geïntegreerd worden met bestaande ICT-toepassingen en backoffice-systemen. Overheidsorganisaties kunnen de zoekdienst zelf configureren zodat ze zelf invloed hebben op de resultaten, de ranking en de look-and-feel van de zoekdienst. Voor de zoekdienst wordt een abonnement afgesloten dat de beschikbaarheid van de zoekdienst 24 uur per dag, 7 dagen in de week garandeert en dat voorziet i n automatische updates en toegang tot de servicedesk.

Overheid & ICT wordt gehouden op 24, 25 en 26 april in de Jaarbeurs. Gratis registratie is mogelijk via de website www.overheid-en-ict.nl. Be Informed is te vinden op stand B023 in hal 10 samen met ICT-dienstverlener Be Value en hostingpartner ASP4all.


---

Noot voor de pers: meer informatie over Be Informed is te vinden op www.be-informed.nl. U kunt ook contact opnemen met Tessy van Stuijvenberg, telefoon 055-3681420 of via e-mail: t.vanstuijvenberg@beinformed.nl.

Over Be Informed
Be Informed levert een in eigen beheer ontwikkelde product suite voor het ondersteunen van kennisintensieve organisaties en processen, waarbij de nadruk ligt op het toepasbaar en productief maken en verrijken van kennis om uitvoeringsprocessen te optimaliseren. Het uitgangspunt is die informatie ter beschikking te stellen die de gebruiker voor zijn werkzaamheden nodig heeft en dan ook nog in de vorm die voor hem het meest geschikt is. Be Informed is voortgekomen uit Be Value en werd medio 2006 verzelfstandigd. Be Informed is in korte tijd uitgegroeid tot een toonaangevende leverancier van oplossingen voor klantinteractie, ondersteuning van werkprocessen en het creëren, beheren en verrijken van content. Be Informed werkt met name voor overheidsorganisaties, verzekeraars en uitgeverijen.