Ingezonden persbericht


debalie | centrum voor politiek en cultuur

Climax van de Zesde Toneelschrijfdagen in De Balie

Marcus Gardley met complete cast in Amsterdam

De Balie | dinsdag 24 t/m vrijdag 27 april
Marcus Gardleys 'dance of the holy ghosts: a play on memory'

Hij is jong, hij is zwart en hij verbindt de taal van de straat met de poëzie en de diepgang van de klassieke tragedie. Marcus Gardley is een nieuwe, krachtige en inmiddels bejubelde stem in de Amerikaanse toneelwereld. Tijdens de Toneelschrijfdagen presenteert het Platform Theaterauteurs in samenwerking met De Balie zijn jongste voorstelling 'dance of the holy ghosts: a play on memory'. Gardley kreeg hiermee de Amerikaanse kritiek aan zijn voeten. Wars van stereotypen of gemakkelijk effectbejag legt hij de ziel en de tragiek van vooral de zwarte Amerikaanse gemeenschap bloot, in een taal die barst van dichterlijke levenslust.

Voor deze zesde editie van de Toneelschrijfdagen komt niet alleen Gardley zelf, maar zijn hele cast naar Amsterdam om Ždance of the holy ghostsŽ vijf keer te spelen in een dynamische, muzikale readingsessie. Een unieke gelegenheid om bespelers van het hedendaagse Amerikaanse toneel aan het werk te zien. Zes topacteurs zetten een familiedrama neer dat ontroert en prikkelt - een intiem stuk, maar met het karakter van een Griekse tragedie. Op donderdag 26 april is er 's avonds een nagesprek met de maker.

Over Ždance of the holy ghostsŽ:
Steven A. Jones speelt een oude, egocentrische en verbitterde man, Oscar Clifton. Hij krijgt bezoek van zijn kleinzoon Marcus G. - aan het autobiografische gehalte van het stuk valt niet te twijfelen - die van hem eist dat hij rekenschap aflegt over zijn leven. De oude man weigert, maar wordt vanaf dat moment bezocht door de geesten van zijn overleden vrouw, zijn dochter, zijn kleinzoon en anderen die hem tot zelfonderzoek dwingen.

Over Marcus Gardley:
Marcus Gardley (29) doceert Creative Writing aan de Columbia Universiteit. Zelf studeerde hij Playwriting aan Yale. Daar, in New Haven, nam zijn naam als toneelschrijver meteen een hoge vlucht met een aantal vlammende stukken. Op het ogenblik is hij, behalve docent, lid van het gerenommeerde schrijversplatform New Dramatists in New York. Daar ontdekten Marian Boyer en Gerard Kogelman, artistiek en zakelijk leiders van het Platform Theaterauteurs, Marcus Gardley in september 2006. Door hun inspanningen is Gardley nu met zijn gehele cast te gast op de Toneelschrijfdagen.

Praktisch:
waar: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10 Amsterdam wanneer: dinsdag 24 t/m vrijdag 27 april om 20.30 uur; donderdag 26 april ook een lunchvoorstelling om 12.00 uur. Na afloop van de avondvoorstelling op donderdag 26 april is er een uitgebreid gesprek Marcus Gardley en zijn acteurs. kaarten en reserveren: De Balie, tel. 020-5535100. Openingstijden kassa: op werkdagen van 17.00 uur t/m 21.00 uur. Kaarten zijn ook te koop en te reserveren via www.debalie.nl/agenda.

Deze voorstelling is onderdeel van de zesde editie van de Toneelschrijfdagen, die onder de noemer 'Het Sterke Verhaal' plaatsvinden in De Balie van 24 t/m 29 april. Voor de complete programmering, zie www.debalie.nl/agenda.



Ingezonden persbericht