Universiteit van Amsterdam

De creatieve stad, met hoeveel letters schrijf je dat?

Amsterdamlezing


dinsdag 24 april 2007, 20.00 - 22.00 uur
De creatieve stad wordt bepaald door technologie, talent en tolerantie. Dat is de visie van Richard Florida die in The Rise of the Creative Class de succesfactoren van steden analyseert. Amsterdam wordt in die studie vaak hoopvol genoemd. Waar Florida een pleitbezorger van een individuele aanpak is, maakt Robert Putnam in Bowling Alone een tegenovergestelde analyse: de televisie heeft maatschappelijke fragmentatie gebracht die moet worden hersteld voordat steden succes kunnen boeken. In deze voorlaatste Amsterdamlezing van het seizoen 2006-2007 bekijkt Arnold Smeulders de succesfactoren van Amsterdam van binnenuit. De techniek, wat kan het? En talent en tolerantie, hoe staan die er in Amsterdam voor? En hoe kunnen de visies van Florida en Putnam worden verenigd met de sterktes van Amsterdam tot een zinvol actieplan voor de creatieve stad? Volgens Smeulders biedt de volwassenheid van de techniek met de kleine deugden van Primo Levi houvast. Uiteindelijk is het antwoord op de vraag Creatieve stad, met hoeveel letters schrijf je dat? slechts één letter.

Over de spreker

Arnold Smeulders is hoogleraar Multimediale informatieanalyse en hoofd van het Intelligente Systemen Lab Amsterdam van de UvA. Met zijn onderzoeksgroep maakt hij onder andere videozoekmachines. Hij is ook wetenschappelijk directeur van MultimediaN, een groot samenwerkingsproject van bedrijven en instellingen naar de automatische ontsluiting van digitale foto's, digitaal geluid en tekst. Verder is hij mede-initiatiefnemer van het Amsterdamse instituut voor creatieve content en technologie.

Amsterdamlezingen 2006-2007

De Universiteit van Amsterdam biedt jaarlijks een reeks lezingen aan over de stad Amsterdam. Het thema van dit seizoen is De inventieve stad. Onder leiding van bijzonder hoogleraar Grootstedelijke problematiek Paul Scheffer gaan prominente sprekers op dit thema in. Op 22 mei 2007 is de laatste Amsterdamlezing van het seizoen; deze wordt gehouden door burgemeester van Amsterdam Job Cohen.


Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam Toegang vrij; aanmelden is echter raadzaam. Plaatsen kunnen worden gereserveerd via www.uva.nl/adamreeks.

Dit is een overzicht van promoties, oraties, afscheidscolleges en andere activiteiten aan de Universiteit van Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.