Gemeente Zandvoort


Ontwerpbestemmingsplan Middenboulevard in commissie Raadszaken

(17 april 2007)

Op 24 april vergadert de commissie Raadszaken. De vergadering staat geheel in het teken van het ontwerpbestemmingsplan Middenboulevard. De gemeenteraad van Zandvoort zal hierover in zijn vergadering van 8 mei een beslissing nemen. Het is nu aan de commissie Raadszaken om over het ontwerpbestemmingsplan advies uit te brengen aan de raad.

Bestemmingen
Met een bestemmingsplan geeft de gemeente aan welke gebruiken -bestemmingen- een stuk grond krijgt. Deze bestemmingen kunnen variëren van 'wonen' tot 'recreatie' tot 'natuur'. Wat in het bestemmingsplan staat heeft een bindend karakter en de gemeente geeft er sturing mee aan de ontwikkelingen: op een straat waarop de bestemming 'wonen' rust mag niemand een restaurant beginnen, bijvoorbeeld.

Actualiseren
Gemeente Zandvoort is de laatste jaren zeer actief met het actualiseren van zijn bestemmingplannen. De grote trend is moderniseren het terugbrengen van het aantal bestemmingsplannen, waarbij een plan gaat over een groter gebied. Bekende, grotere bestemmingsplangebieden zijn 'Strand en Duin' en 'Zandvoort Zuid'. Op deze website vindt u daarover veel informatie.

Project als randvoorwaarde
Bij het ontwerpbestemmingsplan Middenboulevard speelt natuurlijk ook de grote stedenbouwkundige herstructurering van het gebied een rol. Het bestemmingsplan is één van de documenten die de gemeente vooraf op orde moet hebben om gewenste ontwikkeling en mogelijk te maken en -en dat is net zo belangrijk- om ongewenste ontwikkelingen tegen te kunnen gaan. Dit betekent dat de gemeenteraad nu dient te besluiten over een degelijk en kaderstellend bestemmingsplan.

Reactie op hoorcommissie
In de aanloop naar de besluitvorming over het plan heeft de hoorcommissie van de raad al een advies opgesteld over de ingediende zienswijzen. Het college van burgemeester en wethouders heeft in het raadsvoorstel bij het ontwerpbestemmingplan nu gereageerd op de aanbevelingen van de hoorcommissie. Het college zal de raad ervan proberen te overtuigen, een aantal zaken toch te benaderen zoals eerder door het college voorgesteld. Vooral de keuze hoe de zogenaamde middengebieden in te vullen, zal stof tot debat zijn.