Senternovem


17-04-2007 | EnergieTransitie en EOS ruimschoots vertegenwoordigd op KansRijk 2007

Op dinsdag 24 april organiseert SenterNovem, in samenwerking met de ministeries van EZ, VROM, LNV en VenW, voor de derde keer KansRijk: hét evenement voor duurzaamheid en innovatie. KansRijk richt zich, ook dit jaar, op het bedrijfsleven, overheden, kennisinstellingen, adviesbureaus, kennispartners en maatschappelijke organisaties. De EnergieTransitie en het programma EOS staan op de beursvloer en doen mee aan tal van workshops.

Impressie KansRijk Het evenement KansRijk is speciaal bedoeld voor partijen met belangstelling voor duurzaamheid en innovatie. Op KansRijk ontdekken en bespreken ze met elkaar de mogelijkheden en de nieuwe ontwikkelingen, zowel binnen als buiten Nederland.

Programma
Het programma van de dag is opgebouwd rondom drie thema's: `Nederland innoveert', `Energie voor een beter klimaat' en `Samen werken aan een beter milieu'. Bezoekers stellen zelf hun dagprogramma samen uit een scala aan mogelijkheden. Zo is er een breed aanbod van ruim vijfentwintig workshops. In de diverse paviljoens op de beursvloer presenteren regelingen en programma's van diverse overheden zichzelf. Hier vindt u ook een stand van de EnergieTransitie en een stand van het programma EOS. Overigens is de beursvloer doelgroepgericht opgezet, waardoor u bepaalde platforms van de Energietransitie elders vindt, zoals Duurzame mobiliteit en Energiebesparing in de gebouwde omgeving. Op de beursvloer vinden verder demonstraties plaats en worden praktijkvoorbeelden gepresenteerd. Er is tevens een Meet & Greet. Projectadviseurs van SenterNovem zijn aanwezig om alle vragen van bezoekers te beantwoorden.

Energie voor een beter klimaat
Alle workshops die worden georganiseerd door de EnergieTransitie en het programma EOS, of waaraan zij meewerken, vallen binnen het dagthema `Energie voor een beter klimaat'. Onderwerpen van deze workshops zijn onder andere duurzaam bouwen en wonen, ketenefficiency en duurzame mobiliteit. Vanuit de Energietransitie wordt bijvoorbeeld de workshop `De schone taak: biomassa voor een beter klimaat?' georganiseerd. Hierin gaat een debat plaatsvinden over duurzaamheidscriteria voor biomassa. Eén van de bijeenkomsten die wordt georganiseerd vanuit EOS heeft als titel `En dit is nog maar het topje van de ijsberg'. Hierbij presenteren vijf betrokkenen "een innovatie van wereldformaat". Eén daarvan is een energiebesparende spoiler voor een schip. Een andere innovatie is membraantechnologie, een onderwerp waarop momenteel indrukwekkende vooruitgang wordt geboekt.

Problemen oplossen
Weer een andere innovatie die aan de orde komt op de workshop `En dit is nog maar het topje van de ijsberg', is het energiebesparende en duurzame wooncomplex dat woningcorporatie De Woonplaats gaat realiseren in Enschede. Het gaat om een project met een extreem hoge isolatiegraad van de buitenschil (`passief huis'-niveau), `ademende ramen' met CO2-meting, en bijvoorbeeld een PV/Thermisch-zonnesysteem (PVT) in combinatie met warmteopslag in de bodem en een warmtepomp. Het gehele concept moet een EPC van 0,4 opleveren. Geesje Philippi van De Woonplaats zal uitleggen hoe het project is opgezet en wordt uitgevoerd, en welke problemen de woningcorporatie moet oplossen. Zo zijn de ademende ramen voorlopig nog niet leverbaar, vertelt haar collega Dik Roetert Steenbruggen. Omdat het project vertraging heeft opgelopen, kan echter misschien toch nog een proefserie van deze ramen worden geplaatst. Dik Roetert Steenbruggen raadt iedereen de komst naar KansRijk van harte aan. "Je ontmoet veel mensen en hoort op de workshops veel nieuwe dingen. Het is jammer dat ik op die dag naar het buitenland moet, want ik had de inleiding over ons project graag gehouden. Ik ben erg benieuwd om na afloop van mijn collega te horen hoe de discussie hierover is verlopen."

KansRijk vindt plaats in het Nieuwegeins Business Center. Toegangsprijs: 50 euro.

Contact

Meer informatie, inclusief het volledige workshopoverzicht, vindt u op www.senternovem.nl/kansrijk.